main logo
564

Achizițiile insulinei, discutate de șeful CNA și Ministerul Sănătății

Problema achiziţiilor publice trucate şi netransparente a insulinei, mai exact a biosimilarului Strim, a fost cel mai importante subiect discutat, la întrevederea dintre directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Ruslan Flocea şi ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Ala Nemerenco.

Achizițiile insulinei, discutate de șeful CNA și Ministerul Sănătății

Potrivit Infotag, cu referire la un comunicat de presă al CNA, Ruslan Flocea a aminitit că există un dosar penal investigat de către ofiţerii CNA privind desfăşurarea licitaţiilor netransparente, transmite Știri.md.

Potrivit lui, este nevoie de a întreprinde măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanţelor acestui caz şi depistării schemelor trucate în care au fost implicaţi funcţionari din sistemul medical. 

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost discutată problema "plăţilor de buzunar" şi plăţilor informale pentru acordarea serviciilor medicale în Moldova, precum şi acţiunile de prevenire a corupţiei, inclusiv pregătirea formatorilor în domeniu

"Sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăţilor directe din buzunarul cetăţenilor este unul din principalele obiective, pe care şi le poate asuma CNA în comun cu MSMPS, dat fiind faptul că populaţia îşi exprimă tot mai des nemulţumirea vizavi de acest fenomen ilegal", a spus Ruslan Flocea. 

De aceeaşi părere este şi ministrul Ala Nemerenco care a declarat că "Instituţiile medicale au obligaţia de a fi un exemplu de integritate şi transparenţă".

Potrivit ei, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că circa 70% din plăţile pentru sănătate în Moldova sunt "plăţi din buzunar" achitate de cetăţeni atât oficial cât şi neoficial, deşi ei beneficiază de poliţe de asigurare.

"Este binevenită informarea şi instruirea medicilor pe segmentul de anticorupţie şi integritate, dar este necesar ca această informare să acopere şi segmentul populaţiei care trebuie să conştientizeze că practica plăţilor medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetăţenii beneficiază de servicii medicale gratuite", a spus Ala Nemerenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării