main logo
1100

Accidentul vascular cerebral, tratat printr-o metodă nouă la Chișinău

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) continuă să realizeze cu succes intervenţiile de extragere a cheagurilor de sânge din creier.

Accidentul vascular cerebral, tratat printr-o metodă nouă la Chișinău

Asta după ce la sfârşitul anului trecut, după practica ţărilor europene, instituţia implementează metode de tratament prin neurotrombextracţie mecanică din vasele creierului, transmite Știri.md cu referire la Trm.md

Până în prezent au fost efectuate deja opt astfel de intervenţii de eliminare a trombelor din vasele cerebrale cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, achiziţionate cu suportul Guvernului Republicii Moldova şi al partenerilor externi de dezvoltare, relatează Mesager.

Valeriu Vignan din Ungheni a suferit recent un accident vascular cerebral. În urma investigaţiilor a fost transportat imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru o intervenţie. Astfel, la câteva zile după operaţie, pacientul este în plin proces de recuperare şi deja se simte mai bine.

„Dacă nu avea posibilitatea să mişte mâna şi piciorul, cu dereglări afatice, de vorbire. Apoi într-o perioadă scurtă, după iniţierea tratamentului, pacientul şi-a revenit, se află într-o stare benefică, se poate deplasa de sine stătător”, a menţionat Stanislav Groppa, academician, neurolog.

„Folosim un sistem de catetere şi ghiduri, care printr-o puncţie la nivelul arterelor femurale ajungem la locul de destinaţie în vasele creierului, unde şi este trombul. Şi cu anumite metode speciale el este evacuat”, a declarat Sorin Barat, şef de secţie la IMU.

„Doar numai infrastructura necesară pentru realizarea acestor intervenţii a costat peste un milion jumătate de euro, este costul angiografului. De asemenea, în jur de 500 de mii de lei ne-a costat pregătirea cadrelor”, a precizat directorul instituţiei, Mihai Ciocanu.

Şi Gheorghe Boaghe, de 63 de ani, a suferit săptămâna trecută un accident vascular cerebral, în timp ce era la muncă. Acum pacientul primeşte tratament medicamentos.

„Pacientul a fost adus dintr-un local unde lucra fizic, cu dereglări de vorbire şi mutilitate a hemicorpului drept. A fost iniţiat tratament prin tromboliză intravenoasă”, a spus Igor Crivorocica, şef de secţie la IMU.

„La IMU anual nimeresc cu accidente vasculare acute în jur de 1000-1200 de pacienţi. Pacienţii tineri constituie zece la sută. Începând din 2018 a demarat o metodă inovativă de tratament, deja au beneficiat de acest tratament opt pacienţi”, a declarat Diana Manea, şefă de departament la IMU.

Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticaţi cu accident vascular cerebral 12 mii de pacienţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării