main logo
710

Academicianul Gheorghe Țâbârnă își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

Academicianul Gheorghe Țâbârnă, chirurg oncolog, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, președinte al Academiei de Științe Medicale din R. Moldova, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 75 de ani.

Academicianul Gheorghe Țâbârnă își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

S-a născut în 1944 la Sângerei. În 1967 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, după care, în 1967-1969 a urmat studiile în ordinatura clinică la Catedra chirurgie stomatologică a aceleiași instituții, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.  

În perioada 1969-1972  a făcut aspirantura la Centrul Științific Oncologic ”N. N. Blohin” al Academiei de Științe Medicale din Moscova. În 1972 a susținut teza de doctor în științe medicale, iar în 1982, pe cea de doctor habilitat în medicină.

A fost angajat în calitate de colaborator științific la Institutul Oncologic din Moldova (1972). Din 1976 până în 1980, a activat ca asistent la Catedra de oncologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, iar între anii 1980-1990, este docent al acestei catedre, iar din 1992 - profesor universitar.

Gheorghe Țâbârnă a organizat o direcție nouă în oncologie – Departamentul tumorilor capului și gâtului (1977), în care activează în calitate de conducător științific până în prezent. 

În perioada 1990-1995 a ocupat postul de director al Institutului Oncologic, șef al Catedrei de oncologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, iar din 1995 este director adjunct pe problemele științei al Institutului Oncologic. 

Este fondatorul scolii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului din Republica Moldova.

Pe parcursul activității sale, în calitate de savant-oncolog, a editat peste 540 de lucrări științifice, inclusiv 16 monografii. A obținut 11 brevete de invenții. 

A elaborat metode noi de diagnostic și tratament chirurgical ale tumorilor capului și gâtului, in special ale laringelui, glandei parotide și tiroide, a contribuit la stabilirea unor criterii de diagnosticare precoce a cancerului și de profilaxie a acestuia. 

A elaborat metode raționale și optimale de chirurgie plastică în oncologie. A fost primul în republică, care a practicat metoda de criochirurgie în tratamentul tumorilor maligne și metoda microchirurgicală în oncologie.

În 2008 i-a fost acordat titlul de laureat al Premiului de Stat pentru ciclul de lucrări  „Noi tehnologii în combaterea cancerului”. 

De asemenea, academicianul Gheorghe Țâbârnă a fost distins cu titlul ”Om Emerit” cu ordinul ”Gloria Muncii”, ”Ordinul Republicii” și cu medalia ”Nicolae Testemițanu”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării