main logo
510

Absolvenți ai universităților și-au prezentat tezele la Parlament

Lucrările de licență și master ai celor mai merituoși absolvenți ai universităților din Bălți, Cahul, Taraclia și Comrat au fost prezentate astăzi la Parlament.

Absolvenți ai universităților și-au prezentat tezele la ParlamentFoto: parlament.md

Expozița tematică a cuprins peste 50 de lucrări practice și teoretice ale studenților de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia, transmite Știri.md.

Lucrările, cu o tematică diversă, abordează subiecte de cercetare din aria de interes universitar, la nivel național sau chiar internațional.

Cercetările desfășurate de absolvenți au fost apreciate la diverse colocvii și simpozioane prin diplome de excelență, se bucură de brevete de invenție, iar lucrările teoretice au fost publicate în diferite monografii.

Universitarii de la Cahul au prezentat macheta unui sistem automat pentru orientarea panourilor solare, precum și a unui dispozitiv de prelucrare a materialelor conductoare prin descărcări electrice în impuls în regim de subexcitare.

În cadrul expoziției a fost apreciată de vizitatori invenția unuia dintre absolvenți, Cristian Stavila, utilizată deja în practică, care presupune folosirea pulberilor alimentare din sfeclă roșie și spanac pentru obținerea pâinii cu miezul multicolarat.

De interesul publicului s-a bucurat și prezentarea unei aplicații care prevede realizarea tururilor virtuale pentru diferite instituții, elaborată de studentul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Oleg Cîrchelan, inspirată în perioada pandemiei și utilizată în prezent în scop turistic și economic.

Mediul academic de la Bălți și-a prezentat lucrările de cercetare realizate în diferite domenii: drept și științe sociale, științe ale educației și psihologie, limbi străine și economie.

A atras atenția publicului lucrarea practică a Victoriei Tudosan, care a preparat o băutură răcoritoare pe bază de suc și îndulcitori naturali. Limonada poate fi consumată și de diabetici, având indicele glicemic nul.

Universitatea de la Taraclia a venit cu lucrări din domeniul filologiei și al artelor, prin care au valorificat limba și cultura bulgară.

Absolventa Iulia Vasilioglo a prezentat un studiu al dialectului limbii bulgare din satul Cairaclia, iar Ivan Peroncov – o cercetare privind interacțiunea limbilor română și bulgară.

De asemenea, participanții de la Taraclia au oferit și cu un program artistic, cu interpretări la instrumente populare precum gadulka, acordeonul și altele.

Universitatea de Stat din Comrat a prezentat lucrări atât cu profil lingvistic, cât și artistic. Participanții au propus atenției publicului lucrări în limba găgăuză, dar și în limba română, dar și un program artistic din folclorul găgăuz.

Absolventul Ivan Babov este autorul studiului „Influența folclorului găgăuz asupra dezvoltării intelectuale a copiilor din clasele primare”, iar Olga Patraman – a lucrării de master „Folosirea pictogramelor in procesul dezvolvării limbajului în limba găgăuză la preșcolari”.

Ilia Kiosea a oferit o frumoasă interpretare la nai, după prezentarea lucrării de licență intitulată „Formarea și dezvoltarea aptitudinilor muzicale la copiii de la clasa nai”.

Deputații au remarcat activitatea academică a tinerilor și profesorilor lor, caracterul practic și original al soluțiilor propuse, mulțumindu-le pentru efort.

„Continui să fiu plăcut uimit de tinerii noștri și de lucrările lor interesante. Sunt lucrări care trebuie neapărat să se regăsească în industrie și producere”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În acest an, în premieră, instituția parlamentară găzduiește o serie de expoziții ale lucrărilor de licență și de master ale celor mai merituoși studenți de la instituțiile de învățământ superior din țară.

Expozițiile, organizate la inițiativa Parlamentului, au drept scop încurajarea și promovarea performanței academice.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării