main logo
1401

Abateri de milioane de lei la MAEIE: Constatările Curții de Conturi

Procesul de achiziții publice și de utilizare a resurselor financiare în cadrul sistemului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în anii 2019 și 2020 a fost unul cu deficiențe, au constatat auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

Abateri de milioane de lei la MAEIE: Constatările Curții de ConturiFoto: știri.md

Potrivit raportului Curții de Conturi prezentat miercuri, 1 decembrie, Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, deficiențele și neconformitățile în gestionarea mijloacelor financiare și a patrimoniului public de către MAEIE și instituțiile din subordine au generat, în anul 2020, erori în valoare de 5,3 milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la ziarulnațional.md.

Mai exact, două misiuni diplomatice și oficii consulare au admis majorarea creanțelor cu 2,2 milioane de lei, fiind achitate în avans trei automobile.

Situația a dus la imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat. Concomitent, în urma comercializării a trei mijloace de transport au fost obținute venituri de 106,7 mii de lei, în raportul financiar fiind reflectați doar 52 de mii de lei.

De asemenea, la unele instituții subordonate s-au constatat neconformități la organizarea deplasărilor în interes de serviciu, calcularea indemnizației detașaților și membrilor familiilor lor. În context, a fost afectată conformitatea utilizării mijloacelor de transport și nu a fost respectat principiului transparenței utilizării resurselor bugetare.

Și procesul de achiziții publice, dar și utilizarea resurselor financiare în cadrul sistemului MAEIE, în anii 2019-2020, au fost afectate de unele deficiențe și neconformități.

În anul 2019, aparatul central al MAEIE a realizat achiziții în valoare totală de 9 milioane de lei, fiind încheiate 173 de contracte, iar în anul 2020 au fost încheiate 133 de contracte în sumă totală de 10,5 milioane de lei. Cea mai mare pondere în totalul achizițiilor o dețin achizițiile de valoare mică: 56% – în anul 2019 și 33% – în anul 2020.

Achizițiile publice au fost afectate de unele nereguli și deficiențe care au influențat în mod negativ procesele de estimare, planificare și executare a bugetelor. În consecință, procesul nu a întrunit în totalitate principiile de legalitate, transparență, eficiență și economicitate.

Auditorii au scos în evidență că, în anul 2019, aparatul central al MAEIE a încheiat cu 58 de contracte de valoare mică mai mult, în sumă de 2,2 milioane de lei, comparativ cu achizițiile incluse în Planul anual de achiziții, și în anul 2020 – cu 18 contracte mai mult, în sumă de 0,5 milioane de lei.

Totodată, auditul a subliniat faptul că unele misiuni diplomatice și oficii consulare au întocmit contractele de închiriere a reședințelor fără a indica suprafața închiriată.

De asemenea, în raport se menționează că, în anul 2020, misiunile diplomatice și oficiile consulare au încheiat mai multe contracte de prestări servicii cu persoane angajate în funcția de asistenți consulari (traduceri și secretariat) care sunt rude de gradul unu ale diplomaților și angajaților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

CCRM a atestat și efectuarea plăților anticipate în mărime de până la 100% pentru achiziționarea mijloacelor de transport procurate în anii 2019 și 2020, precum și pentru reparații, subliniind riscuri de netransparență a achizițiilor publice în acest context și posibilitatea favorizării unor anumiți operatori economici.

Comisia de control al finanțelor publice a solicitat Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene intensificarea eforturilor în vederea neadmiterii pe viitor a lacunelor, eficientizarea proceselor operaționale, utilizarea cu randament înalt a banilor bugetari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării