main logo
1051

Filmul evenimentelor: Cum a aterizat ilegal un avion la Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a oferit astăzi detalii despre aeronava străină care a intrat ieri neautorizat în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Filmul evenimentelor: Cum a aterizat ilegal un avion la Chișinău

Aceasta este înmatriculată în Austria, avea la bord doar doi membri ai echipajului și a decolat pe de Aeroportul Internațional Viorel Vlaicu (Băneasa) București, România, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Aeronavei i-a fost permisă decolarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău în seara zilei de ieri, la ora 22:00.

Potrivit AAC, aeronava de tip Boeing 737-800 a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) ieri, la ora 14:29. AAC însă nu a acordat aprobarea necesară privind intrarea acesteia în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Aeronava era operată de către „Aergen Aircraft Twelve Limited”, iar după aterizare inspectorii AAC au efectuat inspecția aeronavei și au constatat lipsa documentelor obligatorii în timpul zborului și lipsa certificatului de zgomot. 

Totodată, baza de date de navigație aeriană nu era actualizată. Inspectorii au mai depistat la bord permisiunea de zbor eliberată de către Austro Control, conform căreia executarea zborurilor către un stat non-UE se realizează după solicitarea și obținerea autorizației suplimentare de la autoritățile competente din țara respectivă. 

După ce aeronava a ajuns la Chișinău, Spire Flight Solutions a solicitat AAC de a permite decolarea aeronavei. 

Pentru asta, Spire Flight Solutions a prezentat o serie de copii scanate a certificatului de înregistrare al aeronavei, contractului de asigurare privind răspunderea civilă și un document eliberat de către autoritățile din Republica Austria care confirmă că aeronava este navigabilă, dar pentru a efectua zboruri în afara UE este necesară o aprobare suplimentară de la autoritățile în care se intenționează operarea acestui zbor.

Ulterior, în adresa AAC a parvenit solicitarea din partea EUROJET, în numele operatorului „Aergen Aircraft Twelve Limited”, de a permite efectuarea zborului cu aeronava în cauză.

Potrivit AAC, în condițiile lipsei temeiurilor de reținere în continuare a aeronavei și membrilor echipajului, autoritățile au permis ca aeronava să decoleze.

Toate materialele acumulate de AAC urmează să fie transmise în adresa organelor de drept. 

Suplimentar, AAC a solicitat autoritățile de supraveghere în domeniul aviației a Republicii Austria și România să se expună asupra cazului și acțiunilor echipajului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării