main logo
2547

A expirat termenul de interconectare a rețelelor cu Transnistria

Biroul politici de reintegrare anunță vineri, 25 noiembrie, despre expirarea termenului de acțiune al Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, formalizată la 25 noiembrie 2017, și despre imposibilitatea de a extinde termenul de acțiune al mecanismului pentru perioada următoare, „din cauza pozițiilor lipsite de compromis ale Tiraspolului”.

A expirat termenul de interconectare a rețelelor cu Transnistria

Potrivit reprezentanților Chișinăului, în ultimii cinic ani autoritățile constituționale au „depuse eforturi majore pentru a face posibilă interconectarea rețelelor de telefonie mobilă și fixă” ale celor două maluri ale Nistrului, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

„Pe motivul complexității și aspectelor multidimensionale ale problemei interconectării telefonice între maluri, atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, au căzut de acord că forma în care a fost semnată decizia protocolară face imposibilă implementarea acesteia, în acest sens, impunându-se convenirea textului unui proiect de Addendum la Decizia protocolară, asupra căruia din motive independente de Chișinău nu s-a ajuns la o finalitate.

Spre regret, poziția lipsită de compromis a Tiraspolului și refuzul de a se conforma la cerințele legale și la normele internaționale de profil, prescrise în condițiile de tip licență, tendința de a monopoliza piața de telefonie mobilă și fixă de pe malul stâng al râului Nistru și din mun. Bender, continuarea extinderii abuzive a infrastructurii de telefonie mobilă până și după semnarea Deciziei protocolare menționate, dar și sistarea activității stațiilor existente ce creează interferențe atât pe malul drept, cât și în Ucraina, au generat în ansamblu situația în care mecanismul agreat a devenit inaplicabil și inactual”, se arată într-un comunicat al Biroului.

În luna noiembrie 2018, Parlamentul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea articolului 97 din Legea comunicațiilor electronice, înaintat de deputatul democrat Serghei Chiseliov. Potrivit autorului, proiectul „ar fi suplinit cadrul legal cu privire la rețele de comunicații electronice cu prevederi ce ar contribui la reintegrarea R. Moldova și aducerea în câmpul legal a furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice din stânga Nistrului”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării