main logo
494

80 de tone de pesticide au fost evacuate de la un depozit din Ungheni

80 de tone de pesticide periculoase pentru viață și agricultură, colectate din 13 localități din raionul Ungheni, au fost evacuate astăzi, 22 iunie, de pe teritoriul depozitului din satul Zagarancea.

80 de tone de pesticide au fost evacuate de la un depozit din Ungheni

Acestea au fost încărcate în containere speciale și vor fi transportate în Polonia, pentru a fi distruse, transmite IPN.

Potrivit colonelului Armatei Naționale, Mariana Gramma, în Zagarancea erau depozitate pesticidele colectate de către militarii Armatei Naționale din gospodăriile auxiliare și agricole în perioada 2004-2008.

În total este vorba de 48 de tipuri de pesticide, dintre care 24 sunt interzise pentru utilizare în agricultură.

Mariana Gramma spune că, spre regret, Moldova a folosită în perioada sovietică ca un poligon pentru testarea noilor tipuri de pesticide.

În cadrul investigațiilor de laborator au fost identificate peste 100 de tipuri de pesticide, inclusiv care prezintă pericol înalt pentru sănătatea populației.

Deșeurile toxice  au fost evacuate în cadrul unui proiect finanțat de Fondul de încredere NATO și susținut de statele partenere, România ocupând rolul de stat lider al proiectului. Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, este penultima din cele 15 evacuări de pesticide preconizate. Ultima va avea loc săptămâna viitoare, dintr-un depozit din raionul Sângerei.

Președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a declarat că 22 iunie este ziua când Ungheniul a devenit liber de pesticide.

Chiar dacă pesticidele erau permanent sub pază, acestea prezentau pericol pentru oameni. Teritoriul pentru păstrarea lor a fost ales în 2004 și se află la 2 km de o localitate, dar mult mai aproape de o centură de drum. O speranță legată de perioada următoare este să găsească surse pentru decontaminarea teritoriului post-evacuare.

Ultimele pesticide, din depozitul din Alexăndreni, Sângerei, vor fi evacuate pe 28 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării