main logo
984

34 de ani de la crearea așa-numitei republici moldovenești nistrene

Regiunea transnistreană marchează astăzi, 2 septembrie, 34 de ani de la crearea așa-numitei „republici moldovenești nistrene”.

34 de ani de la crearea așa-numitei republici moldovenești nistreneImagine simbol

Regiunea separatistă din stânga Nistrului și-a proclamat Independența pe data de 2 septembrie 1990, pe fundalul destrămării fostei URSS, dar acea proclamare nu a fost recunoscută de niciun stat, nici măcar de Rusia, care are în continuare trupe pe acest teritoriu, un depozit cu 20.000 de tone de armament învechit și controlează regimul separatist de la Tiraspol, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Cu un deficit bugetar pronunțat în fiecare an, regiunea supraviețuiește inclusiv datorită faptului că nu plătește pentru gazele rusești consumate.

Totuși, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, reintegrarea socială și economică a regiunii transnistrene a cunoscut o accelerare semnificativă în ultimii doi ani.

„În momentul de față, noi suntem cei care controlăm în totalitate accesul bunurilor, persoanelor, tranzitul spre regiunea transnistreană”, a spus Serebrian, precizând că procesele de reintegrare vor fi accelerate.

De menționat că, în ultimele luni, procesul de reintegrare a regiunii transnistrene a fost marcat de o serie de evoluții semnificative. Chișinăul a adoptat o nouă strategie pentru a controla comerțul și fluxul de bunuri către regiune, eliminând privilegii vamale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării