main logo
341

30 de localități din țară se implică în prevenirea violenței față de copil

Violența și abuzul emoțional sau, altfel spus, bullying-ul este un element cotidian în viața multor copii din Republica Moldova, atât la școală, cât și acasă.

30 de localități din țară, în prevenirea violenței asupra copiilor

Potrivit datelor UNICEF, 76% dintre copiii cu vârsta de 2-14 ani au fost supuși metodelor disciplinare violente acasă, iar aproape fiecare al doilea adolescent cunoaște un coleg care este victima bullying-ului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Întru prevenirea violenței față de copii, profesori și specialiști în protecția drepturilor copilului din 30 de localități din țară vor desfășura acțiuni la nivel comunitar, în cadrul proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicarea comunitară”, susținut financiar de Fundația Oak și implementat de Terre des hommes Moldova.

Potrivit Elenei Madan, director al reprezentanței Terre des hommes din Moldova, cele 30 de comunități au fost selectate în urma unui concurs public lansat la sfârșitul anului trecut, când a și început proiectul. 

Până în 2021, cât durează proiectul, toate comunitățile vor trece printr-un proces de schimbare de viziune și atitudine față de violență. Activitățile vizează profesori, profesioniști în domeniul protecției copilului, părinți, dar și copii de 7-15 ani.

Anatolii Oprea, specialist în protecția copilului și coordonator de proiect, a comunicat că 30 de instituții școlare vor fi transformate în centre de non-violență. 

Se va crea o rețea de cluburi, în care 150 de copii își vor mobiliza colegii să organizeze activități de la egal la egal. Acești copii vor fi instruiți, de asemenea, în metodologia teatrului social și vor monta spectacole care să abordeze drepturile omului și nu numai.

Totodată, va fi elaborată o metodologie de participare a copilului, un set de programe de instruire pentru profesori și psihologi și un program de instruire pentru copii orientat sprte prevenirea violenței, promovarea toleranței și principiului participativ. 

Pe parcursul proiectului, se vor desfășura și întâlniri cu părinții, încurajându-se nu doar participarea mamelor, dar și a taților. De asemenea, în ludoteci, copii vor desfășura activități psihosociale care îi va ajuta să fie mai rezistenți în fața stresului.

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a remarcat că educația non-violentă a copilului rămâne o lacună și a salutat, în acest sens, componenta dezvoltării abilităților parentale.

Terre des hommes este o organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Aceasta activează în Republica Moldova din anul 2004.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării