main logo
438

30 de ani ai justiţiei Republicii Moldova, într-o carte

„Legea fără justiţie este moartă” - acesta este mottoul cărţii „Justiţia constituţională”. 30 de ani ai justiţiei Republicii Moldova prin prisma a doi specialişti notorii, cunoscutului jurist Victor Puşcaş, fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi al Curţii Constituţionale şi a doctorului în drept, Valeriu Cuciuk.

30 de ani ai justiţiei Republicii Moldova, într-o carteFoto: trm.md

Studii de caz, cercetări ştiinţifice şi articole publicistice despre activitatea instanţelor judecătoreşti şi Curţii Constituţionale au fost înglobate în cartea „Justiţia constituţională”, transmite Știri.md cu referire la Mesager.

Autorii cărţii oferă o analiză minuţioasă a jurisdicţiei constituţionale şi soluţii concrete de îmbunătăţire a situaţiei din justiţia moldovenească. Autorii susţin că justiţia constituţională trebuie să se poziţioneze deasupra deciziilor şi acţiunilor politice, să fie aplicată de aşa manieră încât să evite absolut orice suspiciune de interferenţă cu posibile conflicte de interese, iar desemnarea persoanelor în funcţia de judecător constituţional trebuie făcută prin concurs public.

„În justiţie sunt o mulţime de subiecte controversate. Noi ca cercetători vedem soluţia în iniţierea dialogului ştiinţific, în discuţii, în transparenţă, în dezbateri”, susţine Valeriu Cuciuk.

„În această carte putem găsi interpretarea evenimentelor începând cu 1989, dezvoltarea constituţională a Republicii Moldova. În carte sunt descrise atribuţiile Curţii Constituţionale, cum se realiză mai bine dreptul la informaţie, care pot fi limitele ce ţin de proprietate, care sunt limitele pentru drepturile omului”, a declarat Victor Puşcaş.

„Este o legendă a dreptului constituţional, fiind şi mulţi ani preşedinte al Curţii Constituţionale şi să spunem ca într-o familie ba o carte scrie, ba o conferinţă şi tot e iniţiativa dumnealui, vreau să-i mulţumesc pe această cale”, a menţionat Iurie Sedleţchi, rector, doctor în drept.

Cartea a fost editată în 100 de exemplare şi va fi distribuită gratis în bibliotecile şi universităţile din ţară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării