main logo
538

3 deținuți care au declarat greva foamei, în stare critică la spital

Trei deținuți din cadrul Penitenciarul nr.18 Brănești, Orhei, care au declarat greva foamei au fost transferați în stare critică la spitalul-penitenciar după vizita angajaților Oficiului Avocatului Poporului.

3 deținuți care au declarat greva foamei, în stare critică la spital

Vizita a avut loc la data de 31 iulie curent, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat de presă, cei trei deținuți erau plasați într-o încăpere improvizată care nu corespunde standardelor și care are un efect dăunător asupra sănătății mentale, somatice și sociale a persoanelor private de libertate.

Mai mult, în pofida stării critice de sănătate, deținuții din boxa respectivă nu au fost transferați în spitalul - penitenciar pentru acordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare.

În momentul vizitei un condamnat se afla în greva foamei de 30 zile pe motivul „dezacordului cu sentința judecătorească”, dintre care de 25 zile din perioada acțiunii de protest a fost deținut de unul singur. 

"Condamnatul era extenuat și într-o stare depresivă. Potrivit codeținuților, acesta nu a beneficiat de supraveghere medicală permanentă, contrar prevederilor articolului 223 din Codul de executare, deși și-a pierdut cunoștința de câteva ori. Un alt deținut, se afla în greva foamei din 25 iulie 2019 din cauza că i s-a refuzat transferul la spitalul-penitenciar sau la un spital civil pentru efectuarea intervenției chirurgicale. 

Deținutul suferă o perioadă îndelungată de timp de o maladie în acutizare, fapt ce-i creează dureri fizice insuportabile. Asistența medicală acordată în Penitenciarul de la Brănești nu a avut nici un efect.

Cel de-al treilea deținut, se afla în greva foamei de 6 zile, de asemenea pe motiv că nu i se acceptă transferul la o instituție medicală. Acesta avea dureri acute la membrele posterioare, cauzate de dizabilitatea sa. Acesta a solicitat administrației Penitenciarului nr. 11 Bălți, unde s-a aflat anterior,  transferul într-o instituție medicală, însă Administrația Națională a Penitenciarelor l-a transferat în Penitenciarul nr. 18 Brănești", menționează Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a cerut administrației Penitenciarului nr. 18 Brănești transferarea de urgență a celor trei deținuți în spitalul penitenciar pentru a le asigura respectarea dreptului la sănătate și integritate fizică/psihică.

Astfel, la 2 august 2019 a fost efectuat transferul deținuților la spitalul-penitenciar pentru acordarea tratamentului medical necesar, iar pe 14 august 2019, după 44 zile, unul dintre cei 3 deținuți a renunțat la greva foamei.

De menționat că echipa de vizită a Avocatului Poporului a constatat supraaglomerarea Penitenciarului nr.18 Brănești, Orhei cu 78 de persoane peste limita admisibilă. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării