main logo
594

1.700 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl primesc pensii

Persoanele afectate de radiație în urma catastrofei de la Cernobîl beneficiază de un ajutor material unic pentru însănătoșire.

1.700 de persoane la lichidarea avariei de la Cernobîl primesc pensii1.700 de persoane la lichidarea avariei de la Cernobîl primesc pensii

Pentru 2019, persoanele a căror dizabilitate se află în legătură cauzală cu catastrofa de la Cernobîl vor primi două salarii medii lunare pe țară. Cei care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl în anii 1986-1987 în zona de înstrăinare – un salariu mediu lunar pe țară, iar cei care au participat în anii 1988-1990 – 50% din salariul mediu lunar pe țară, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale se menționează că, anual persoanele participante la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl beneficiază de bilete gratuite la instituțiile balneosanatoriale, în cazul indicațiilor medicale. Iar în cazul când nu este posibilă acordarea acestui bilet, se oferă o compensație bănească în mărimea costului mediu al unui bilet. Familiilor ce și-au pierdut întreținătorii în urma catastrofei de la Cernobîl li se plătește o compensație unică în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică.

Persoanelor a căror dizabilitate se află în legătură cauzală cu catastrofa de la Cernobîl și celor care s-au îmbolnăvit de boală actinică, li se acordă o compensație bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare și suplimente alimentare, în sumă de 759,02 lei, indexată la 1 aprilie cu 5,3%. Copiilor care și-au pierdut întreținătorul li se plătește anual un ajutor material unic în mărime de 360 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2019, persoanelor cu dizabilități survenite în urma lichidării consecințelor avariei de la Cernobîl, pensia s-a majorat. Astfel, persoanele cu dizabilități severe primesc cu 400 lei mai mult, persoanele cu dizabilități accentuate – cu 300 de lei, iar persoanele cu dizabilități medii – cu 200 de lei mai mult. Persoanele cu dizabilități cauzate de afecțiuni legate de participarea la lichidarea consecințelor avariei au dreptul la alocații lunare de stat în mărime de 700 de lei – persoanele cu dizabilități severe, 550 de lei – persoanele cu dizabilități accentuate și 475 de lei – persoanele cu dizabilități medii.

Cei care au participat în anii 1986-1987 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la Cernobîl au dreptul la pensie pentru limita de vârstă – bărbații la atingerea vârstei de 50 de ani, cu un stagiu de cotizare necesar de 20 de ani, femeile la atingerea vârstei de 45 de ani cu un stagiu de cotizare de 15 ani. 

Persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl în anul 1988 – bărbații la atingerea vârstei de 55 de ani, cu un stagiu de cotizare de 25 de ani, iar femeile la atingerea vârstei de 50 de ani, cu un stagiu de cotizare de 20 de ani.

Conform datelor CNAS, la situația din 1 aprilie, anul curent, 1733 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl beneficiază de pensii, mărimea medie a prestației fiind de 3587 de lei. 

Prestațiile pentru participanții care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl se stabilesc prin intermediul subdiviziunilor teritoriale CTAS, iar plata se efectuează prin intermediul prestatorului de serviciu de plată desemnat de către aceștia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării