main logo
1663

Termoelectrica va demara acțiuni de pregătire a proiectului SACET II

Demararea etapei a doua a proiectului de îmbunătăţire a eficienţei Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II) în municipiul Chişinău a constituit subiectul întrevederii virtuale a ministrului Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, cu echipa energetică a Băncii Mondiale.

Termoelectrica va demara acțiuni de pregătire a proiectului SACET IIFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul ministerului, au fost discutate aspectele de pregătire a proiectului SACET II, acţiunile din responsabilitatea părţilor şi termenele de realizare, inclusiv aspectele privind procedurile interne pentru negocierea şi aprobarea acordului de finanţare de către părţi, transmite Știri.md.

Se presupune că investiţiile propuse, în valoare de $100 mil., vor contribui la creşterea cu circa 50% a volumului de energie electrică produsă în cogenerare şi cu 25% a energiei termice, dar şi, în timp, la reducerea tarifului la energia termică în municipiul Chişinău.

O altă componentă importantă constituie sprijinirea financiară a unor măsuri de eficientizare a consumului în clădirile multietajate din municipiul Chişinău, prin modernizarea sistemelor intra-bloc de distribuţie a energiei termice.

După cum a informat anterior INFOTAG, "Termoelectrica" a fost creată în iunie 2016 în urma reorganizării CET-1, CET-2 şi "Termocom". Întreprinderea este principalul furnizor de energie termică în Chişinău. În cadrul primei faze a proiectului SACET, Banca Mondială a acordat Republicii Moldova un împrumut de $40,5 mil., bani care au fost folosiţi la crearea unui sistem modern de distribuţie a căldurii prin reducerea pierderilor (prin instalarea punctelor termice individuale şi schimbarea reţelelor termice), reducerea costurilor (reducerea consumului de energie electrică şi a cheltuielilor de întreţinere), precum şi modernizarea (reducerea pierderilor în reţele).

"Termoelectrica" asigură cu energie termică 4425 de imobile, inclusiv 466 de instituţii bugetare, 784 de agenţi economici/alte instituţii bugetare, 2860 de blocuri locative cu circa 209 mii de apartamente şi 315 case particulare din municipiul Chişinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării