main logo
763

Oficial NASA: Nu am crezut niciodată că voi asista la aşa ceva

Sonda spaţială Solar Orbiter, construită de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost lansată, în noaptea de duminică spre luni, într-o misiune fără precedent spre Soare.

Oficial NASA: Nu am crezut niciodată că voi asista la aşa ceva

Solar Orbiter a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora 4:03 GMT, luni, pentru o călătorie care este preconizată să dureze 10 ani, transmite Știri.md cu referire la romaniatv.net.

“Totul a decurs perfect. Şi dintr-o dată simţi că eşti cu adevărat conectat cu restul sistemului solar”, a declarat după lansare Daniel Mueller, cercetător în cadrul ESA, care a lucrat la organizarea misiunii.

Sonda spaţială are mărimea unei camionete şi îşi va desfăşura panourile solare şi antenele înainte de a-şi continua călătoria spre Soare, fiind asistată pe traseu de forţele gravitaţionale ale Pământului şi ale planetei Venus. 

La finalul misiunii, va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui, echivalentul a circa 72% din distanţa dintre această stea şi Terra, informează sursa citată.

“Lucrez în domeniul fizicii solare de mulţi ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare şi efectiv la o lansare. Este uimitor”, a declarat Holly Gilbert din cadrul NASA.

Cercetătorii cred că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase despre modalitatea de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

Solar Orbiter transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafaţa solară de-a lungul timpului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării