main logo
539

Femeile din R. Moldova, încurajate să efectueze testul citologic

Sănătatea femeii este importantă și în timp de pandemie – cu acest mesaj Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”.

Femeile din R. Moldova, încurajate să efectueze testul citologic

Lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul sunt motivele cel mai des invocate de către femei, care le împiedică să efectueze testul citologic, transmite Știri.md.

Toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la  testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.

Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

„Pandemia COVID-19 a reorientat sistemele de sănătate din întreaga lume, a schimbat cursul vieții și prioritățile. Însă, pe lângă infecția COVID-19, există maladii care pun în pericol în aceeași măsură viața și sănătatea oamenilor. Campania de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, pe care o relansăm astăzi, are drept scop să aducă la cunoștință femeilor despre importanța testului citologic, să îndemne femeile să meargă la medicul de familie o dată la 3 ani pentru a face acest test și a avea grijă de sănătatea lor”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul:  www.paptest.md

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării