main logo
26504

Satul cu 15 locuitori din centrul Moldovei: Din civilizație avem doar lumină

La doar 42 de kilometri de Chișinău se află un sat pustiu, practic uitat de lume. Batîc este un sat din cadrul comunei Geamăna, raionul Anenii Noi.

Satul cu 15 locuitori din centrul Moldovei: Din civilizație, doar lumină

Conform recensământului din anul 2004, populația este de 32 locuitori. În realitate, în sat locuiesc de două ori mai puțini oameni, transmite Știri.md.

Tabloul dezolant al satului poate fi înțeles încă de la câțiva kilometri depărtare: drumuri de câmp, fără lumină, fără indicatoare rutiere și fără nicio casă în zare. Cele rămase le poți număra pe degete: 10.

Câțiva localnici au mai rămas în sat și povestesc că pe timpuri, satul era populat și frumos, acum însă...au rămas doar 12 maturi și trei copii, iar după Revelion, unica familie cu copii pleacă peste hotare.

''Una ce nu îmi place e că nu avem punct medical și magazin. Anul trecut un bou mi-a rănit umărul, am avut oase rupte, și am fost nevoit să merg până în Anenii Noi la spital'', a declarat Vasilii, locuitor al satului.

''Nu-i magazin, totul de la Ciobanovca. Acolo este și magazin, și punct medical, acolo avem oleacă de civilizație. Dar aici.. din civilizație avem doar lumină'', susține Claudia Tolmaci.

Uitați de lume, oamenii sunt nevoiți să se descurce cum pot: merg circa 2 kilometri pe jos până în satul vecin după pâine, iar de gaz și alte necesități mai au noroc de copii și rude, care mai vin în vizită, dacă timpul e bun și drumul practicabil.

 ''Aici 11 case erau, iată o femeie și-a vândut casa, un bărbat singur în Anenii Noi trăiește pentru că aici doar ca la vilă venea, dar așa..aici nimeni nu prea a mai rămas. Nimeni nu ne va construi aici drumuri, nu ne va trimite ambulanța pentru că nu va ajunge aici din cauza drumurilor impracticabile, dar așa, în principiu… nu e rea viața aici, e aer curat''

''Noi puteam și să nu venim aici să locuim, dacă nu era frumos. Dar aici este foarte frumos. Toți acești copaci au fost sădiți cu mâinile mele.  Trei fântâni am săpat, aduceam din Chișinău rămășițe de cărămidă și am făcut: una, două și trei. Acolo era o fântână “turcească’’ la trei sate''

Tot cu acele fântâni vechi au rămas oamenii, iar din civilizație au doar lumină, și aceea pe stâlpi vechi, din lemn. Nu prinde nici internetul sau telefonia mobilă în sat, unica sursă de comunicare sunt câteva telefoane fix de tip radio.

Sunt atât de uitați de lume, încât nici primarul comunei nu mai știe ce se întâmplă în sat sau cine locuiește acolo.

Contactat de Știri.md, primarul comunei Geamăna, Sturza Eduard, a declarat că nu mai știe câți oameni trăiesc în sat, dacă au careva probleme sau dacă au auzit de COVID-19.

''Nuștiu dacă vor veni tineri aici să locuiască. Înainte ni se părea că aici poți construi raiul, aveam un lac, când te scunfundai nu puteai atinge suprafața cu mâinile,  de adânc ce era. Erau lebede, totul era frumos. Aici trebuiau să facă drumuri, au început să aducă pietriș, dar nu s-au mai făcut drumurile''

''Mie de copii mi-e jale. Iată copiii mici, în prima clasă, doi kilometri merg până la școală. Sunt duși și întâmpinați după ore, iar când e timp rău afară copiii merg în ciubote de cauciuc și cu încălțăminte de schimb în pungă. Și iarna când e frig, înghețuri, le e foarte greu copiilor. Nu mie îmi este greu, copiilor le e''

Satul Batîc din comuna Geamăna, Anenii Noi, are o suprafaţă de circa 0.32 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.48 kilometri. A fost atestat pentru prima dată în anul 1893.

Potrivit statisticilor, în prezent, peste 150 de sate riscă să dispară de pe harta Moldovei, deoarece au rămas, practic, fără niciun locuitor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării