main logo
47524

Povestea unui tânăr din Chișinău care s-a retras într-un sat părăsit

Viața la sat este un adevărat lux, o spune un tânăr de 27 de ani, care în urmă cu trei ani de zile și-a cumpărat un hectar de pământ la nordul țării, în satul Slobodca, raionul Edineț.

Povestea unui tânăr din Chișinău care s-a retras într-un sat părăsit

Pavel Cherdivar și soția sa sunt din Durlești. Tânărul a muncit câțiva ani în Anglia, însă viața de familie nu și-o poate imagina într-un oraș aglomerat, așa că ajutat de un prieten, a găsit un lot potrivit și fără a sta mult pe gânduri l-a cumpărat, transmite Știri.md.

''Ideea mi-a venit de la un prieten bun, care trăiește aici în Edineț. El mi-a spus că are câteva pământuri aici în satul ăsta și că e un loc foarte frumos, aproape de pădure'', susține tânărul.

Pe lotul de pământ cumpărat era o livadă veche de mere și o casă distrusă. Cu ajutorul familiei,  tânărul a reușit să planteze și o livadă nouă, cu diverși pomi fructiferi. De asemenea, tânărul a cumpărat și o seră de legume, pe care a luat-o gata de lucru: cu încălzire, curată și acoperită.

Ajutat de părinți și cu sfaturi de pe Internet, Pavel a reușit să-și ridice o căsuță cu două etaje, din lemn, iar în cel mult patru luni, deja se va muta împreună cu soția și cu bebelușul care urmează să se nască în curând. 

''Cred că cel mai mare ajutor vine de la Dumnezeu. Practic, ce încerc să fac este să duc până la capăt ceea ce am început. Ca și bărbat, cap al familiei, dacă am spus că trebuie să meargă așa, înseamnă că trebuie să meargă bine'', povestește Pavel.

Bani pentru lucrări mai are, și asta pentru că a agonisit tot ce a lucrat peste hotare, plus ce au primit de la nuntă.

''În mare parte banii au venit de peste hotare, acolo muncind am strâns în mare parte banii. Desigur, un mare aport a fost și la nuntă. Părinții ne ajută, pe alocuri fizic, pe alocuri financiar. Eu muncesc aici, soția acasă, pentru bani'', a declarat tânărul.

Pavel Cherdivar nu regretă deloc alegerea făcută, ba mai mult, îndeamnă tinerele familii să-i urmeze exemplu și să se mute la sat, unde viața e mai simplă, cu mai puține influențe negative și dependențe.

''Nu îmi pare rău deloc că am făcut această alegere ca să vin aici și mă bucur pe lună ce trece de ceea ce se face aici: o fântână, casa, livada.

Doar fiind la sat putem fi cumva mai puțin dependenți de tot ce înseamnă oraș, de tot ce înseamnă aglomerație. Chiar acum cum vedem, prețurile urcă mult și fiind la casă pe pământ poți să-ți faci o fântână - ai apă, ai copaci mulți - ai lemne, și prin asta nu ești mult dependent de prețurile de pe piață'', a conchis Pavel Cherdivar.

Satul Slobodca face parte din comuna Ruseni, raionul Edineț. Populația satului este de 78 de oameni, iar distanța de la Chișinău este de 203 kilometri. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării