main logo
34748

Campion în sărăcie: Povestea luptătorului moldovean care a luat aurul la Zagreb

Cătălin Spînu are 15 ani și este originar din orașul Călărași. În acest an a reușit să obțină titlul de campion european la lupte libere la competițiile din Zagreb. În ciuda faptului că trăiește la limita sărăciei, a reușit să atingă performanțe de invidiat.

Campion în sărăcie: Povestea luptătorului care a luat aurul la ZagrebColaj: Știri.md

"În colecția mea adunată am în jur de 15 cupe și mai mult de 30 de medalii. Aceasta este medalia de la campionatul european unde am luat locul întâi, care s-a desfășurat în Croația, orașul Zagreb. A fost un campionat foarte mare, unde era foarte greu să câștigi. Doar cei care sunt pregătiți foarte bine, doar aceia pot să câștige locul I, II sau III. Prima luptă am avut-o cu un armean, a doua luptă am avut-o cu un polonez, a treia cu turcul, a patra cu georgianul - este un adversar foarte puternic pentru mine - și finala am avut-o cu un ucrainean", ne-a spus luptătorul Cătălin Spînu, transmite Știri.md

Campionul european la lupte libere povestește că a pășit pentru prima dată în sala de antrenamente la vârsta de doar șase ani. Cătălin a fost îndrumat de mama și antrenorul Constantin Cobîlean. Recunoaște că nu a fost ușor, dar a meritat orice sacrificiu. 

"Practic sportul de la șase ani jumătate, aproape șapte ani. Primele antrenamente au fost copilărești, eram mic, nu înțelegeam dacă îmi trebuie, nu îmi trebuie, veneam cu de-a sila, trimis chiar de mama. Când am înțeles că îmi trebuie mie, și antrenorii depuneau mult efort ca eu să ajung la acest rezultat", a mărturisit Cătălin Spînu.

"Îl susțin așa cum pot, cu vorbe bune și să se ducă mereu la școală, că acesta este viitorul lui - lângă antrenorii care depun tot efortul și motivație bună", a spus mama băiatului.

Maria Spânu, mama tânărului campion, este singura din familie care ar putea să câștige bani pentru întreținere, dar în prezent se află în concediu de maternitate. Casa în care locuiește Cătălin împreună cu mama, sora și fratele de doar doi ani, riscă zilnic să se prăbușească. 

"Avem nevoie de făcut acoperișul, geamurile, soba nu încălzește bine - greutăți pe care nu le putem acoperi noi singuri. Apă caldă nu este, iarna îi frig, lemne nu avem cu ce procura și soba nu încălzește bine. Ne plouă în casă, am dat să facem și a căzut cu totul. Am vrut să schimbăm vreo două foi de ardezie și a căzut cu totul, dacă era putred", ne-a spus cu lacrimi în ochi femeia.

Locuința nu este conectată la apă, gaz și lumină, pereții sunt jerpeliți, podeaua acoperită cu ciment și un dulap plin cu medalii și trofee - aceasta este realitatea în care locuiește un campion. Singurul vis al mamei e să ofere condiții bune de trai pentru copiii ei. 

"La moment facem mâncarea afară, iată aici am pus aragazul, vesela. Gaz la butelie avem. Avem sursă de lumină, dar e foarte rea, poate să se topească și să ardă", ne-a mai mărturisit Maria Spînu. 

Școala Sportivă de Rezerve Olimpice din orașul Călărași a lansat o campanie de donații pentru a-l ajuta pe tânărul campion. 

"S-a deschis un cont al mamei și numărul de telefon al mamei și al lui Cătălin. Cei care nu prea îi cunosc îmi sună mie și eu le spun telefoanele și ei transferă. Aproximativ 160 de mii s-au adunat", a declarat Constantin Cobîlean, directorul Școlii Sportive de Rezerve Olimpice din orașul Călărași.

Cătălin este un tânăr ambițios și plin de vise. El va munci în continuare pentru ca să-și atingă cel mai mare scop al său. 

"Scopul meu este să ajung la campionatul mondial, să iau locul întâi, și la jocurile olimpice să aduc tot locul întâi", a conchis campionul european.

Cei care doresc să ajute familia Spînu puteți apela la numerele de telefon: Spînu Cătălin: +373(067314897); Spînu Maria: +373(061092860).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării