main logo
16933

Afacere în scaun cu rotile: Povestea unui tânăr care are nevoie de ajutor

Nu există nu vreau sau nu pot. Acest lucru și l-a demonstrat Olimp Ilievici, un tânăr țintuit în scaun cu rotile.

Afacere în scaun cu rotile: Povestea tânărului care are nevoie de ajutorColaj: Știri.md

Deși fost diagnosticat cu distrofie musculară, Olimp își începe diminețile cu buna dispoziție. Fiind un băiat optimist și ambițios s-a mutat la Chișinău și s-a angajat în câmpul muncii, transmite Știri.md

"Mă numesc Olimp, am 27 de ani și sunt din Criuleni. În scaun rulant sunt de la 17 ani, așa m-am născut cu dizabilități. Nu aveam o ocupație specială, dar făceam pe acasă ce puteam, ajutam părinții, măturam, tăiam lemne, ca la țară. Am avut o dorință să nu stau acasă între patru pereți. Am făcut cunoștință cu “Asociația Motivația” și cu ajutorul lor, cu susținerea lor, eu mi-am îndeplinit dorința, scopul de a veni la Chișinău", ne-a povestit tânărul.

La scurt timp după ce s-a mutat în Capitală și-a deschis o mică afacere și se întreține singur. A închiriat un spațiu în clădirea Agenției pentru Servicii Publice unde face xerox la documente. Singur are grijă de tehnica, hârtie și cerneală. 

"A fost problematic să mă angajez, pentru că eu aveam doar nouă clase și nu am avut experiență de lucru. Eu de când m-am mutat la Chișinău, aici, este primul meu serviciu, nu am mai lucrat nicăieri, prima oară lucrez aici la Agenție. Eu lucrez pe patentă, este afacerea mea personală, este o afacere individuală. Sunt bucuros de ceea ce fac, mă bucur că am ieșit din sat", a mărturisit Olimp Ilievici.

Pentru Olimp nu există nu pot, are poftă de viață și de muncă. Însă, pentru a se deplasa are nevoie de un cărucior nou, fiindcă cel pe care îl are este într-o stare deplorabilă.

"Căruciorul acesta îl am cam din 2015, dat fiind faptul că mă deplasam mult cu transportul public șoferii nu erau atenți, mai trăgeau, mai rupeau și după cum vedeți e într-o stare nu prea bună. Uitați-vă, acestea sunt rupte, în partea aceasta tot sunt rupte, mânerele din urmă tot sunt rupte, roțile sunt zgâriate, în partea asta tot așa. Roțile din față ale lui care au fost originale s-au stricat și acestea sunt de la role. Am cumpărat niște role, am scos roțile și le-am pus aici", a spus tânărul.

Olimp își dorește un nou scaun cu rotile, mai performat și mai ușor de mânat. Însă din păcate, costul unui scaun nou depășește suma de 6.000 de euro, bani pe care Olimp nu îi are, de aceea a apelat la oamenii cu inima mare. 

"Nu vreau un cărucior electric, pentru că la noi orașul nu este atât de accesibil. Un cărucior activ este ușor, eu cu el pot să mă urc și la bordură, pot să cobor, el este mic ca mine. Eu pot să intru într-o farmacie de exemplu, unde ușa este mai îngustă, iar cel electric este mare, eu cu el nu o să pot să intru în toate instituțiile unde o să am nevoie. Căruciorul pe care eu îl vreau, el este un cărucior făcut din carbon, este un cărucior ușor, mic, este un cărucior activ", a menționat Olimp.

Tânărul este foarte activ în viața de zi cu zi, iar de mai bine de trei ani participă la Maratonul Internațional Chișinău. Asociația Obștească Sporter a aflat că el are nevoie de un nou scaun cu rotile și a venit cu un ajutor material, astfel Olimp este mai aproape de scopul lui.  

"Olimp participă deja de trei ani și faptul care ne bucură este că el a devenit câștigător la 10 kilometri doi ani la rând. Olimp participă cu un voluntar, care cred că este și prietenul lui pentru că atât de sinceri se bucură pentru câștigul lui, ceea ce motivează să participi. Noi am aflat recent de faptul că Olimp strânge bani pentru un cărucior mai performant și am decis că banii care ne-au fost dați pentru distracție să-i donăm lui", ne-a spus Virginia Bejenaru, unul din organizatorii Maratonului Internațional Chișinău.

Oamenii cu inima mare care vor să-l ajute pe Olimp să-și atingă scopul cât mai curând pot dona pe site-ul fundației MCharity. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării