main logo
2401

Ziua Independenței Azerbaidjanului a fost marcată la Chișinău

Republica Azerbaidjan, care și-a proclamat prima dată independența la 28 mai 1918, și-a sărbătorit Ziua Independenței. Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizat un eveniment.

Ziua Independenței Azerbaidjanului a fost marcată la ChișinăuFoto: Realitatea.md

În cadrul evenimentului au participat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, președintele Comitetului de Stat pentru Diaspora Azerbaidjanului, Fuad Muradov, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, politicieni, precum și diaspora azeră care trăiește în Moldova, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În acest sens, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliev, a vorbit despre realizările Azerbaidjanului în ultimii ani și a anunțat, de asemenea, viitoarea Conferință ONU privind schimbările climatice (COP29), care va avea loc în toamnă, la Baku.

Potrivit oficialului, Azerbaidjanul devine o platformă serioasă pentru discutarea problemelor de importanță globală. Astfel, printr-o decizie necondiționată, Azerbaidjanul a fost ales ca țară-gazdă a următoarei Conferințe ONU privind schimbările climatice. 

Subliniind experiența bogată a Azerbaidjanului în conducerea unor organizații internaționale importante, diplomatul a menționat că țara sa a venit în mod repetat cu inițiative care au fost susținute de alți participanți. El se arată încrezător că de această dată președinția Azerbaidjanului va da un nou impuls luptei împotriva schimbărilor climatice. 

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan a mai menționat că, „de-a lungul acestor ani, relațiile dintre Azerbaidjan și Moldova s-au dezvoltat progresiv și dinamic”.

De asemenea, oficialul a mulțumit reprezentanților Republicii Moldova, care au acționat în februarie ca observatori la alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, care au avut loc pentru prima dată în teritoriile eliberate de ocupație. În discursul său, diplomatul a subliniat importanța restabilirii integrității teritoriale a Azerbaidjanului, încheierii conflictului din Karabakh și desfășurării unei faze active a negocierilor de pace cu Armenia.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, prezent la eveniment, a vorbit despre recenta sa vizită de lucru într-o țară prietenă și despre o serie de întâlniri cu colegii azeri. De asemenea, ministrul a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt deschise către noi oportunități care să întărească cooperarea dintre cele două țări.

În timpul unei vizite de lucru la Chișinău, președintele Comitetului de Stat pentru Lucrul cu Diaspora Azerbaidjanului, Fuad Muradov, a remarcat, de asemenea, legăturile puternice dintre poporul azer și cel moldovean și rolul diasporei în dezvoltarea relațiilor dintre țări. Potrivit lui, aceasta este „calea către un viitor armonios bazat pe valori comune și respect reciproc”.

Foto: Realitatea.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării