main logo
30624

Summitul Comunităţii Politice Europene a ajuns la final

Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) a ajuns la final. Republica Moldova a fost, pentru o zi, gazda diplomației europene în contextul desfășurării evenimentului de anvergură.

Summitul Comunităţii Politice Europene a ajuns la final

La momentul actual, unele delegații oficiale se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, traseul de deplasare Bulboaca – Chișinău rămâne a fi securizat și parțial suspendat pe anumite tronsoane, informează Grupul Media pentru Ştiri de Securitate privind Summitul Comunităţii Politice Europene, transmite Știri.md.

GMSS amintește că până la ora 07:00 (ora locală) 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne temporar restricționat pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian (planoare, baloane cu aer cald, aeronave fără pilot, etc). Vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale.

În vederea asigurării unui confort în trafic, precum și menținerii nivelului corespunzător de securitate publică, autoritățile naționale reamintesc despre necesitatea:
-    respectării regulilor de circulație rutieră  și adaptarea conduitei la condițiile de trafic;
-    parcării automobilelor doar în locuri amenajate, pentru evitarea blocării carosabilului și traseelor în perimetrele de securitate;
-    deținerii actelor de identitate, pentru identificarea persoanelor, la necesitate.

În contextul ulterioarelor întâlniri bilaterale cu autoritățile Republicii Moldova preconizate pentru 2 iunie, o parte dintre oficialii europeni rămân la Chișinău. Astfel, unele măsuri de securitate vor fi valabile pe parcursul zilei de mâine. 

În continuare, autoritățile își sincronizează acțiunile pentru diminuarea disconfortului participanților la trafic. În același timp, se mizează pe conlucrarea cetățenilor cu forțele de ordine, conformarea la cerințele acestora, respectarea semnelor agenților de poliție, parcarea regulamentară și respectarea regulilor în trafic. 

La reuniune au participat 48 de șefi de state și lideri de guverne, care au discutat aspecte importante despre securitate și pace, dezvoltarea infrastructurii economice și sociale în spațiul european şi rezilienţa în faţa ameninţărilor produse de războiul din Ucraina. Totodată, oficialii europeni au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării angajamentelor asumate în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și:

Lista oficialilor europeni care vor fi prezenți la Summitul CPE

Politico: Erdogan refuză în ultimul moment să participe la Summitul CPE de la Bulboaca

Ce vor mânca oficialii la Summit: Sarmale, colțunași și trufe autohtone

Restricții în ziua Summitului pentru locuitorii de pe traseul Chișinău - Bulboaca

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării