main logo
10599

Zi istorică la Chișinău: 13 partide au semnat Pactul pentru Europa

Conducerea a 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi, 26 mai, Pactul „Pentru Europa”. Documentul este un Pact similar celui de la Snagov și va putea fi semnat și de celelalte forțe politice care susțin integrarea europeană a R. Moldova.

Zi istorică la Chișinău: 13 partide au semnat Pactul pentru EuropaImagine simbol

Potrivit Pactului, semnatarii își asumă angajamentul de a contribui la obiectivul integrării R. Moldova în UE, obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, în jurul obiectivul de integrare europeană, și condamnă războaiele de agresiune asupra unor state independente, transmite Știri.md.

Partidele care au semnat Pactul pentru Europa sunt:

 • Partidul Verde Ecologist din Moldova;
 • Partidul Acțiune și Solidaritate;
 • Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
 • Partidul Liberal Democrat din Moldova;
 • Partidul Social Democrat European;
 • Partidul Național Liberal;
 • Partidul Puterea Oamenilor;
 • Partidul Mișcarea Alternativă Națională;
 • Platforma DA;
 • Partidul Schimbării;
 • Liga Orașelor și Comunelor;
 • Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare;
 • Partidul Politic „Voința Poporului”.

„Având în vedere că exprimarea unității naționale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate, conștienți de faptul că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturi conjugate a întregii societăți, conștienți că procesul de aderare la Uniunea Europeană presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate semnăm acest pact. Suntem conștienți de faptul că procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi realizat numai printr-un efort comun de unitate națională, creată de voința comună a tuturor cetățenilor”, se arată în document.

„Cetățenii așteaptă de la noi acțiuni concrete, NU retorici populiste! De aceea, este extrem de important că, deși suntem partide cu viziuni diferite, am demonstrat înțelepciunea și maturitatea de a lăsa la o parte divergențele și de a ne uni pentru o cauză importantă. În fața provocărilor actuale, unitatea noastră devine o necesitate urgentă. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și să lucrăm împreună!”, a declarat în discursul rostit președintele PSDE, Ion Sula.

Primarul Capitalei, liderul MAN, Ion Ceban, a declarat că semnarea acestui Pact reprezintă un pas esențial către un obiectiv comun, aderarea la UE.

„Despre semnarea unui astfel de Pact, similar celui de la Snagov, care ar uni partidele să pledeze pentru acest deziderat, Partidul Mișcarea Alternativa Națională a stipulat în Programul Politic al Partidului. Despre această acțiune am propus public și ne bucurăm că am ajuns astăzi să fie semnat, deși toți avem poziții politice diferite și fiecare are viziunile sale cu privire la cât de repede putem mișca lucrurile. Partidul MAN a declarat de la bun început că pledează în continuare ca integrarea europeană să fie idee națională a Republicii Moldova și nu a unui partid sau altul, folosită în interese personale și înguste”, a declarat Ion Ceban.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării