main logo
1873

Zelenski: Ucraina va continua să protejeze pacea pentru R. Moldova

Președintele Volodimir Zelenski promite că Ucraina va continua să protejeze pacea pentru Republica Moldova, subliniind că este crucial pentru ambele țări să adere la Uniunea Europeană, mesajul fiind transmis în contextul Zilei Independenței.

Zelenski: Ucraina va continua să protejeze pacea pentru R. MoldovaFoto: adevărul.ro

„La mulți ani de Ziua Independenței, Moldova, președintele Maia Sandu și poporului moldovean prietenos. Ambele țări ale noastre știu că independența este esențială pentru dezvoltare. Atunci când independența este garantată în mod fiabil, toți cetățenii pot beneficia de securitate, prosperitate și dezvoltare socială normală”, a notat Volodimir Zelenski pe platforma X, transmite Știri.md cu referire la adevărul.ro.

În opinia liderului de la Kiev, aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este crucială pentru ambele state. 

„Astăzi, pe măsură ce cele două țări avansează către aderarea la Uniunea Europeană, este crucial să rămânem pe drumul cel bun și să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor european prosper și sigur pentru popoarele noastre”, a mai scris președintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a dat asigurări că „Ucraina a protejat întotdeauna și va continua să protejeze pacea pentru Moldova. Le dorim moldovenilor noștri prieteni securitate, prosperitate și succes”.

Mesajul Americii

SUA, prin intermediul secretarului de stat Antony Blinken, a transmis felicitări Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenței, subliniind că sunt alături de țară în eforturile de protejare a suveranității și integrității teritoriale și de a rezista destabilizărilor.

Republica Moldova a împlinit 33 de ani de la proclamarea independenței, iar la manifestările dedicate aniversării au participat liderii țărilor baltice care au semnat o declarație comună prin care-și reiterează sprijinul pentru parcursul european al țării care a început recent negocierile de aderare.

În acest an, aniversarea este marcată cu mare fast timp de trei zile: 26, 27 și 28 august. 

De la evenimente a lipsit președintele țării Maia Sandu, care fiind infectat cu noul coronavirus este în izolare

33 de ani de independență

În data de 27 august, Republica Moldova a celebrat a 33-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, România fiind prima țară care a recunoscut independența statului moldovean, acțiunea având loc în aceeași zi în care ea a fost proclamată.

Republica Moldova și-a proclamat independența după destrămarea Uniunii Sovietice, fiind una dintre cele nouă ex-republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eșuată din data de 21 august 1991 pe fundalul tentativei conservatorilor comuniști privind înlăturarea de la putere a președintelui Mihail Gorbaciov.

În acest context, în inima Chișinăului a fost convocată Marea Adunare Națională, iar Parlamentul, convocat într-o ședință extraordinară, a adoptat Declarația de Independență, drapelul tricolor și imnul „Deșteaptă-te române”, acesta fiind înlocuit în anul 1995 cu „Limba Noastră”. 

Un an mai târziu, proaspătul stat a devenit membru al ONU, iar peste alți patru - membru al Consiliului Europei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării