main logo
2283

ZdG: Luxul din proprietatea familiei unui şef din Guvern

Un dosar penal dosit de Procuratura Anticorupţie ne-a condus spre averea imobiliară a familiei unui şef important dintr-o instituţie subordonată Guvernului.

ZdG: Luxul din proprietatea familiei unui şef din Guvern

Veaceslav Potop este unul dintre cei doi directori adjuncţi ai Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică (AST), instituţie creată de Guvern în 2017, prin comasarea mai multor instituţii de stat, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

La sfârşit de februarie, acesta a ajuns în arest la domiciliu, după ce iniţial a fost reţinut pentru 72 de ore. Dosarul penal în care acesta figurează a fost făcut public de procurori doar în urma unei solicitări a ZdG, prin care am cerut detalii despre anchetă.

Cum a început totul

Miercuri, 27 februarie, ZdG a fost informat de o sursă din cadrul AST despre faptul că Veaceslav Potop, director adjunct al Agenţiei, a fost reţinut într-un dosar de corupţie, instrumentat de Procuratura Anticorupţie (PA). În seara acelei zile, reprezentanţii PA au confirmat reţinerea şefului de la AST, precizând că vor reveni ulterior cu detalii despre cauza penală. Acest fapt, însă, nu s-a produs, iar peste câteva zile am remis o solicitare de informaţii prin care ceream detalii.

Printr-un răspuns semnat de Viorel Morari, şeful PA, am fost informaţi că, la 1 martie, curent, Procuratura a pornit urmărirea penală conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324 Cod Penal, pe faptul coruperii pasive comise de mai multe persoane. 

„Potrivit materialelor cauzei penale, directorul-adjunct al Agenţiei de Supraveghere în Construcţii, Veaceslav Potop, în complicitate cu funcţionari publici din cadrul Agenţiei Servicii Publice – Departamentul Cadastru şi angajaţii SRL „MLVP GROUP”, fondată de soţia acestuia, precum şi cu alte persoane neidentificate la moment, au favorizat procesul de recepţionare ilegală a lucrărilor cadastrale, introduse în dosarul tehnic al dosarului cadastral şi ulterioara dare în exploatare şi înregistrare a dreptului de proprietate asupra construcţiilor neautorizate sau construite cu abateri de la documentaţia de proiect”, se spune în răspunsul oferit de PA în adresa ZdG.

Potop, 7 ani şef adjunct la Inspecţia de Stat în Construcţii

Instituţia precizează că Potop a fost reţinut la 26 februarie 2019, după mai multe percheziţii în diferite locaţii. Ulterior, pe 27 februarie, acesta a fost pus sub învinuire, judecătorul de instrucţie aplicându-i măsura preventivă – arest la domiciliu. Reţinerea şefului din cadrul AST nu a fost însoţită de un comunicat de presă al Procuraturii nici la aproape două săptămâni de la iniţierea dosarului penal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării