main logo
1017

ZdG: Certificatul de integritate, obținut de persoane judecate

Persoane urmărite penal sau judecate pentru acte de corupţie, unele condamnate în prima instanţă la închisoare cu executare sau despre care presa a relatat că deţin averi nedeclarate sau care nu pot fi justificate legal, se regăsesc printre candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova.

ZdG: Certificatul de integritate, obținut de persoane judecate

În prealabil, toţi aceşti cetăţeni au obţinut certificatul de integritate, un document eliberat de Autoritatea Naţională de Integritate, în scopul declarat de a preveni accederea în funcţii publice a persoanelor cu abilităţi de a încălca legea, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Certificatul de integritate a fost introdus în legislaţie la început de 2018, propunerea venind din partea unui grup de deputaţi în frunte cu democratul Sergiu Sîrbu, care menţiona că certificatul va deveni „un filtru de integritate” care va împiedica accederea persoanelor corupte în funcţii publice.

În realitate, însă, cel puţin pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, certificatul de integritate nu şi-a făcut efectul, documentul fiind eliberat mai multor persoane cu trecut penal, judecate sau condamnate pentru acte de corupţie sau despre care presa a scris în ultimii ani că nu şi-au trecut în declaraţii toată averea: de la Ilan Şor, primar de Orhei condamnat în prima instanţăla 7 ani şi jumătate de închisoare pentru implicarea în „furtul miliardului”, la Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, despre care s-a scris în ultimii ani că nu şi-ar fi declarat toată averea deţinută.

De fapt, o simplă analiză a ZdG arată că, în majoritatea listelor partidelor înregistrate până acum în cursa electorală pentru alegerile din 24 februarie 2019 sunt persoane urmărite penal sau judecate. 

În cazul tuturor acestor persoane, obţinerea certificatului de integritate nu a constituit un impediment, pentru că legislaţia în domeniu nu vizează persoanele în privinţa cărora nu există sentinţe sau acte de constatare definitive şi irevocabile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării