main logo
1259

WP: E greu să-ţi imaginezi că alianța ACUM-PSRM va fi de durată

E greu să-ţi imaginezi că noua coaliţie de guvernare din Moldova (PSRM-ACUM) va fi de lungă durată, scrie publicaţia americană "Washington Post" (WP).

WP: E greu să-ţi imaginezi că alianța ACUM-PSRM va fi de duratăFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un editorial semnat de Mitchell Orenstein şi Ecaterina Locoman se menţionează că "cele două formaţiuni ale coaliţiei nu au practic nimic comun în afară de dorinţa de a curăţa ţara de regimul lui Plahotniuc", transmite Știri.md.

"Maia Sandu (prim-ministrul RM - "I.") declară că guvernul său aspiră la relaţii mai strânse cu UE, salutând în acelaşi timp extinderea relaţiilor economice cu Rusia. Însă aceste obiective se exclud reciproc. Şi se pare că desfăşurarea noilor alegeri parlamentare este planificată imediat după ce sistemul de stat va fi suficient de curăţat de susţinătorii lui Plahotniuc", consideră autorii.

Potrivit acestora, "Kremlinul este absolut sigur că, fără Plahotniuc, partidele proruse vor câştiga cu uşurinţă în Moldova".

"Rusia poate conta pe mobilizarea electoratului promoldovenesc, care insistă asupra unei politici de stat mai independente a Moldovei. La alegerile anterioare, această parte a populaţiei a votat, în general, pentru democraţi, iar acum a devenit accesibilă altor forţe politice", se spune în articol.

Potrivit autorilor, "la următoarele alegeri, Kremlinul poate conta şi pe Renato Usatîi (preşedintele "Partidului Nostru" - "I.") - un populist promoldovean care are legături cu Federaţia Rusă şi care s-a întors recent în Moldova din exil".

"Între timp, în Moldova guvernează forţele proeuropene şi socialiştii proruşi. Însă în pofida anumite comodităţi a acestei alianţe fragile, concurenţa dintre Rusia şi UE pentru putere în această ţară mică rămâne la fel de acerbă şi dinamică ca şi înainte", spun autorii.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării