main logo
18019

Votum.md: Va fi turul II la prezidențiale. Harta celor 25.000 de voturi

Președintele Republicii Moldova va fi ales în turul II. Cel puțin așa arată rezultatele finale ale studiului lansat pe platforma de sondaje online independente Votum.md, unde niciun candidat nu a acumulat mai mult de 50% din voturi.

Cei mai mulți respondenți, circa 40,64%, consideră că noul președinte al Republicii Moldova trebuie să fie candidata PAS, Maia Sandu. Candidatura ei au susținut-o cei mai mulți internauți din regiunile centrale și sudice ale țării, la fel și majoritatea din diaspora aflată în SUA, Canada, Marea Britanie, Spania, Franța, Italia, România, Danemarca, Germania, Austria, Republica Cehă și Japonia.

Voturile internauților arată că rivalul ei în turul doi va fi candidatul “Partidului nostru” și primarul de Bălți, Renato Usatîi. Acesta a fost susținut de 27,32% dintre respondenți, majoritatea cărora sunt rezidenți ai raioanelor din nordul țării, dar și din sud - Basarabeasca, UTA Găgăuzia. De asemenea, candidatul a avut sprijinul celor din Federația Rusă, China, Suedia, Ucraina, Lituania, Portugalia, Țările de Jos și Elveția.

Pentru Igor Dodon și-au dat votul 18,86% dintre participanții la sondaj. El a fost susținut de cei mai mulți rezidenți din Transnistria, Taraclia, precum și din Polonia, Belarus, Ungaria și Estonia.

Ceilalți candidați au acumulat sub 3,5% din voturi: Octavian Țîcu (PUN) — 3,30%, Violeta Ivanov (PP “Șor”) — 3,26%, Andrei Năstase (PPPDA) — 3,0%, Dorin Chirtoacă (MPU) — 2,52%, Tudor Deliu ( PLDM) — 1,09%.

Potrivit statisticelor, cei mai activi participanți la sondaj sunt bărbații — 83,64% din numărul total de participanți la sondaj. Rata femeilor care au participat la vot a atins 16,36%. Cei mai activi participanți sunt persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani.

Timp de 18 zile, la sondajul online de pe Votum.md au participat 25.237 de persoane.

Precizare: Votum.md este un proiect independent, care realizează cercetări sociologice sub formă de vot online. Proiectul nu este finanțat de niciunul dintre candidați și nu caută să obțină niciun beneficiu material.

Votarea online pe Votum.md nu este o alternativă a alegerilor locale prezidențiale, care vor avea loc în această duminică, pe 1 noiembrie 2020. Scopul votului online este realizarea unui studiu sociologic privind preferințele politice ale populației.

Reamintim că rezultatele sondajului realizat de Votum.md în cadrul alegerilor municipale din 2018 la Chișinău s-au dovedit a fi cele mai apropiate de rezultatele reale ale votului locuitorilor Capitalei.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării