main logo
1029

Votum.md: Cine sunt femeile care au șanse să devină deputat

Discuțiile despre rolul femeilor în viața politică a țării întotdeauna se încheie cu dezbaterile privind inegalitatea de gen, care sunt abordate foarte acut în țara noastră.

Votum.md: Cine sunt femeile care au șanse să devină deputat

Discuțiile despre rolul femeilor în viața politică a țării întotdeauna se încheie cu dezbaterile privind inegalitatea de gen, care sunt abordate foarte acut în țara noastră. Despre ce putem vorbi, dacă, potrivit statisticilor, numărul deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova aproape niciodată nu depășește rata procentuală de 20%.

Pentru a implica cât mai multe femei în guvernarea țării, cursa electorală din anul 2019 a oferit acestora posibilitatea de a participa în niște condiții mult mai loiale. De exemplu, candidatele independente sau din cadrul unor partide, au trebuit să colecteze doar cel puțin 250 de semnături din partea circumscripției electorale din care fac parte, pentru a participa la alegerile parlamentare. 

Iar pentru bărbați, acest prag a fost de 500 de semnături. Un alt plus în favoarea femeilor a fost și faptul că partidele au trebuit să formeze listele deputaților, astfel încât 40% dintre candidați să fie femei. Această condiție este menționată și în legislația RM.

În prezent, site-ul de sondaje sociologice independente Votum.md desfășoară activități de cercetare în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare, care permit analiza preferințelor politice ale cetățenilor moldoveni. 

Până acum, la votare au participat mai mult de 10.000 de respondenți, ceea ce deja ne permite să presupunem care va fi compoziția noului Parlament, și câte femei vor primi dreptul de a „delega”.

La această cursa electorală participă aproximativ 330 de candidați din circumscripțiile uninominale, 67 dintre care sunt femei (7 candidate independente și 60 de reprezentante ale formațiunilor politice). De-ar fi să facem un simplu calcul procentual, atunci s-ar dovedi că în circumscripțiile uninominale, la fel, doar 20% dintre candidații de pe liste sunt femei.

Conform rezultatelor votării din circumscripțiile uninominale, femeile conduc doar în 7 dintre acestea:

1. Zinaida Greceanîireprezentanta Partidului Socialist din Republica Moldova. Aceasta a acumulat  peste 45% din numărul total de voturi și a devenit liderul votării în circumscripția electorală pe care o reprezintă (nr. 1 Briceni/Ocnița). De-a lungul carierei profesionale, Zinaida Greceanîi a ocupat în mod repetat funcții înalte și de conducere, de asemenea, a candidat de două ori la funcția de primar al municipiului Chișinău. Iar începând cu anul 2016, aceasta ocupă funcția de președinte al PSRM.

2. Larisa Ungureancandidata Blocului Electoral „ACUM” din circumscripția nr. 7 Soroca. Conform rezultatelor votării, aceasta a obținut 35,82% și s-a plasat în topul clasamentului celor mai populari candidați din circumscripția ei. De profesie, Larisa este profesor de geografie. În prezent, aceasta predă ore de geografie și biologie la liceul teoretic „Constantin Stere” și este coautorul manualelor școlare de geografie.

3. Ludmila Crijanovschi, candidata „Partidului Nostru” și liderul votării în circumscripția nr. 8 Florești. Pentru aceasta au votat aproximativ 36,88% dintre respondenții. În prezent, Ludmila nu este implicată în nicio activitate profesională.

4. Maria Ciobanu, candidata Blocului Electoral „ACUM” din circumscripția electorală nr. 14 Telenești/Șoldănești/Orhei, care a câștigat 66,67% din numărul total de voturi. După absolvirea Universității Pedagogice de Stat „Iona Creangă”, Ludmila și-a început cariera profesională în calitate de învățător la școala medie din orașul Nisporeni. După aceea, a primit postul de inspector școlar, apoi de director general al Direcției Generale de Educație, Tineret și Sport.

5. Mariana Cușnir este liderul circumscripției electorale nr. 19 Orhei/Rezina/Criuleni/Dubăsari și reprezintă Blocul Electoral „ACUM”. Mariana este antreprenor. În prezent, ocupă funcția de director executiv al Fondului public din orașul Orhei și de director comercial al companiei „Trigor AVD”.

6. Rodica Rusuliderul votării în circumscripția nr. 51 Statele Unite și Canada. Ea este candidata Partidului „ȘOR”. Rodica este cea mai tânără candidată din această cursă electorală. Dânsa este magistru în jurnalism, imagologie și PR. De asemenea, ocupă postul de economist, jurnalist și PR-specialist în compania „Avia Invest”.

7. Maia Sandu, liderul votării în circumscripția electorală nr. 50 Țările UE și Spațiul Schengen. Ea a acumulat încrederea a 38,54% dintre respondenți. În această cursă electorală, Sandu reprezintă Blocul Electoral „ACUM”. Maia are trei studii superioare, inclusiv și diploma Institutului de Administrație Publică din Harvard „John F. Kennedy”. În decursul carierei sale profesionale, aceasta a deținut în mod repetat funcții de conducere, inclusiv postul de ministru al educației. În prezent, este președintele partidului „Acțiune și solidaritate".

În concluzie, dorim să menționăm că, potrivit rezultatelor votării de pe Votum.md, în Moldova există foarte puține femei care își exercită dreptul legal de vot - doar 22,12% din cei 12425 de respondenți. Cu toate acestea, și mai puține femei se folosesc de dreptul de a fi alese.

Astfel, potrivit participanților la sondaj, în Parlament vor intra patru reprezentante ale Blocului Electoral „ACUM” și câte o reprezentantă din partea PSRM, „Partidul nostru” și Partidul „ȘOR”. 

Potrivit listei de partide, din organul legislativ al țării vor face parte încă 12 candidate. 

Astfel, în noua convocare parlamentară, printre cei 101 deputați vor fi doar 19 femei. Iar asta înseamnă mai puțin de 20%.

Reamintim, participarea la votul online de pe Votum.md nu este o alternativă a alegerilor reale, care vor avea loc pe 24 februarie. Sondajul poartă doar caracter de cercetare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării