main logo
1508

Votum.md: 10.000 de persoane și-au ales deja deputații online

La sondajul online, organizat de site-ul de sondaje sociologice independente Votum.md, au participat peste 10.000 de respondenți.

Votum.md: 10.000 de persoane și-au ales deja deputații online

Aceștia și-au ales favoriții în rândul candidaților din circumscripția națională și cea uninominală. 

Votul online pe Votum.md continuă, dar deja putem rezuma rezultatele interimare și analiza preferințele politice ale cetățenilor moldoveni.

Rezultatele celor cinci lideri

Poziția din top cinci, care include Blocul electoral „ACUM”, PSRM, PDM, „Partidul Nostru” și PP „Șor”, rămâne a fi fără modificări semnificative. În același timp, distribuția voturilor în țară, capitală și diasporă a avut de suferit unele modificări.

Blocul electoral „ACUM” a acumulat 34,09% din voturi  și rămâne a fi constant pe poziția de lider în raioanele de centru și sud. Cu toate acestea, circumscripțiile nr. 16 Ungheni, nr. 48 Transnistria-Tiraspol și nr. 49 Țările CSI și Asia s-au alăturat de PSRM. În schimb, de „ACUM” s-au alăturat unele circumscripții din municipiul Chișinău, precum și circumscripția nr. 43 Cahul. Dorim să remarcăm că decalajul dintre „ACUM” și PSRM a crescut cu 2,16%.

Lupta pentru circumscripțiile din nordul țării s-a desfășurat în mod predominant între trei partide politice - PSRM, PDM și PN. Potrivit rezultatelor votării a 5.000 de persoane, PSRM a fost lider în cinci raioane nordice. În prezent, doar patru raioane sunt „vopsite în roșu" - în circumscripția nr. 3 Edineț, PSRM și-a cedat poziția „democraților”. 

De asemena, PDM a cedat și o circumscripție de est din Transnistria. În ciuda faptului că „socialiștii” au acumulat 26% din voturi și continuă să dețină locul doi în clasamentul celor mai populare partide, rămân să fie susținuți doar de o circumscripție sudică (în loc de patru).

Partidul Democrat din Moldova, pentru care până în prezent au votat aproximativ 14,53% dintre respondenți, s-a mutat complet în partea de nord a țării (Ocnița / Dondușeni, Edineț, Drochia / Dondușeni / Soroca) și în partea de est a țării (Transnistria), lăsând doar două circumscripții sudice în spate – UTA Găgăuzia 1 și UTA Găgăuzia 2. Acum, PDM conduce în șase circumscripții, în timp ce mai devreme în el aveau încredere doar trei circumscripții.

Formațiunea politică „Partidul nostru” a acumulat 10,28% din numărul total de voturi și a rămas constant pe locul al patrulea. Cu toate acestea, partidul și-a pierdut influența în sudul țării, pierzând sprijinul respondenților din circumscripția electorală nr. 43 Cahul. De asemenea, „PN” și-a păstrat poziția de lider în două circumscripții de nord, dar de data aceasta în circumscripția nr. 9 Bălți 1 și nr. 8 Florești.

Partidul „Șor” închide cercul primilor cinci lideri, dobândind 7,24% din numărul total de voturi. În ciuda faptului că a depășit pragul electoral, acesta nu s-a plasat în nici o circumscripție în calitate de lider național.

PCRM așa și nu a reușit să depășească piatra de hotar de 3%. Aceasta este urmată de Partidul Liberal cu un scor de 1,90%. Iar ultimii șapte candidați naționali de pe listă nu au putut obține mai mult de 1% din voturi.

Rezultatele votării pe circumscripțiile uninominale

În ceea ce privește rezultatele votării pe circumscripțiile uninominale, putem observa că în prezent candidații „ACUM” conduc în 28 circumscripții electorale, în opt - candidați PSRM, în cinci circumscripții conduc candidați PDM, în patru – candidații „PN” și în una – candidatul PP „Șor”. Candidații independenți s-au clasat în topul listelor din cinci circumscripții, inclusiv în Statele Unite și Canada.

Repartizarea mandatelor

Potrivit rezultatelor actuale ale sondajului, mandatele deputaților în Parlament vor fi repartizate după cum urmează: majoritatea parlamentară va fi reprezentată de blocul electoral "ACUM", ale cărui candidați vor ocupa 46 de locuri în organul legislativ al țării. De la PSRM, în Parlament vor accede 21 de deputați. Partidul Democrat din Moldova va fi reprezentat de 13 deputați, iar Partidul Nostru de 11 deputați, iar din cadrul partidului SOR vor fi 5 deputați.  Noua componență parlamentară va include și 5 candidați independenți.

Statisticile de vârstă și sex

Potrivit statisticilor de vârstă și sex, bărbații rămân a fi cei mai activi alegători. Acestora le revin 78,94% din numărul total de voturi. Iar rata procentuală a femeilor este de 21,06%. Cei mai activi alegători sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 ani.

Proiectul non-profit Votum.md efectuează sondaje sociologice independente, al căror scop este identificarea preferințelor politice ale cetățenilor Republicii Moldova. Votum.md nu este finanțat de niciunul dintre candidați și nu caută să obțină nici un beneficiu.

Anterior, site-ul a efectuat sondaje sociologice în legătură cu alegerile prezidențiale din 2016 și alegerile primarului de Chișinău 2018. Rezultatele sondajelor privind alegerile municipale au depășit după precizie previziunile altor organizații autoritare (Centrului de Cercetări Sociologice din Moldova, Barometrului Opiniei Publice și Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova).

Votul pe Votum.md se desfășoară cu condiția anonimatului. Pentru a deveni participant la sondaj și a vă exprima opinia, accesați site-ul Votum.md și urmați instrucțiunile.

Participarea la sondajul de pe Votum.md nu este o alternativă a alegerilor reale, care vor avea loc pe 24 februarie și nu afectează în nici un fel rezultatul acestora.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării