Votat: Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară
Deputatul Partidului "ȘOR", Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară. Ambele cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, au fost votate de deputați.

Prima cerere a adunat 58 de voturi (53 de deputați PAS și cinci deputați din fracțiunea ȘOR), iar a doua cerere a obținut 57 de voturi (52 de deputați PAS și cinci deputați din fracțiunea ȘOR), transmite Știri.md.
Hotărârile Parlamentului vor fi remise procurorului general interimar în termen de trei zile.
Potrivit Constituției, deputatul nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa.
În cadrul luărilor de cuvânt, deputatul PAS Dan Perciun a declarat că "ceea ce se întâmplă acum este o luptă cosmică, o luptă pentru sufletul acestei țări, o luptă între bine și rău, onestitate și hoție. Fie vom deveni o țară europeană, fie vom cădea în întuneric și minciună. Este o bătălie pe care o ducem de mulți ani și ea se apropie de sfârșit".
"În cadrul cauzei penale sunt probe care indică asupra faptului că Partidul "ȘOR" a efectuat plăți către interpreții Filip Kirkorov și Morgenshtern, în sumă de 260.000 de dolari, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc în iunie 2022. Prin urmare, deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate nu au fost restituite.
Totodată, pentru transportarea participanților la manifestațiile din PMAN, partidul a achitat peste 3 milioane de lei. În același timp, rezultă că Partidul "ȘOR" lunar achita membrilor săi de partid suma de 100.000 de euro. Pentru semestrul întâi 2022 au fost efectuate plăți de 600.000 de lei. Cheltuielile suportate de partid, peste 20 de milioane de lei, depășesc substanțial suma indicată în raport", a argumentat procurorul general interimar, Dumitru Robu.
"Decizia este deja luată de partidul PAS. Este o decizie politică. Adevărul va ieși la iveală. Decizia nu este luată în limitele jurisprudenței. Este o decizie politică", a spus Marina Tauber în luarea sa de cuvânt.
Potrivit legislației, Marina Tauber urmează să fie cercetată pentru:
1. Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice și/sau a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în intenția de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinația sau volumul mijloacelor utilizate.
2. Acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizații (asociații) criminale.
Menționăm că procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS și CNA au descins astăzi cu percheziții în mai multe locații în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Politic "ȘOR".
Reamintim că, în luna mai curent, Parlamentul a acceptat cele patru cereri de retragere a imunității parlamentare a deputaților Ilan Șor și Marina Tauber.
De asemenea, în septembrie 2019, deputații au votat ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Procurorul a declarat atunci în plenul Parlamentului că există bănuieli rezonabile că, începând cu 17 august 2012, ele au participat activ la acțiuni de devalizare a sistemului bancar, acțiuni care au condus la devalizarea unei bănci în interesul grupului Șor.