main logo
1603

Voronin o ia la întrebări pe Stamate privind Legea Procuraturii

Deputatul BCS, Vladimir Voronin, a numit astăzi modificările la legea Procuraturii, propuse de PAS, „abracadabra”. În context, a luat-o la întrebări pe președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, pe proiectul inclus pe ordinea de zi, prezentat în plen.

Voronin o ia la întrebări pe Stamate privind Legea ProcuraturiiColaj: știri.md

Întrebată dacă aceste modificări au fost consultate cu Comisia de la Veneția, Stamate a oferit următorul răspuns:

„Avizul Comisiei de 20 iunie pe modificările pe care le aprobăm astăzi”, a spus aceasta, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Și ce au spus ei, că este un vers”, a întrebat Voronin.

„Ei au aprobat toate modificările propuse pentru că ele țin de recomandările făcute în decembrie, acest proiect nu vine de la zero”, a adăugat aceasta.

Voronin a intervenit cu o altă întrebare.

„Dvs. la comisie nu ați ajuns la opinia că prin aceste modificări se diminuează rolul PG și a Procurorului General, prin așa scară de numire a subalternilor. Noi dacă îl numim avem încredere ori punem paralel comisii care fiecare pas să îl critice. Unde ajungem noi? Prin acest proiect complicăm situația”, a spus acesta.

Stamate a venit cu replică.

Vedeți mai jos discuția dintre aceștia:

Deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Procuratură. Documentul a fost elaborat în contextul executării recomandărilor expuse de Comisia de la Veneția și a fost votat de 60 de deputați.

Autorii propun ca unii dintre membrii Comisiei de evaluare a Procurorului General să aibă experiență în sistemul procuraturii, pentru a asigura o evaluare echilibrată, independentă și complexă.

De asemenea, vor fi reglementate criteriile de evaluare a Procurorului General – calitatea planificării activității, eficiența conducerii, controlul și managementul, comportamentul, comunicarea internă și externă, impactul de încredere și eficiența instituțională.

Modificările legislative propuse se mai referă și la unele aspecte particulare legate de asigurarea interimatului funcției de Procuror General și numirea în funcție a adjuncților în procuraturile specializate. Documentul va fi propus spre adoptare în lectură finală în plenul Parlamentului.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării