main logo
1813

Voronin îi ia apărarea lui Dodon: Slugărnicia în fața Bucureștiului nu este trădare de patrie?

Liderul Partidului Comuniștilor (PCRM) și fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a susținut joi, 26 mai, un briefing de presă în care a vorbit exclusiv în limba rusă.

Voronin: Slugărnicia în fața Bucureștiului nu este trădare de patrie?Foto: știri.md

Deputatul i-a luat apărarea ex-președintelui țării, Igor Dodon, care a fost reținut acum două zile în baza mai multor capete de acuzare, inclusiv trădare de patrie. Vladimir Voronin a menționat că, în ciuda relației dificile cu Igor Dodon, este de părere că fostul său coleg de partid nu merită să fie „executat public” și plasat în arest, transmite Știri.md cu referire la Replicamedia.md.

Potrivit lui, nu Igor Dodon este cel care poate fi învinuit de înaltă trădare, ci actuala guvernare care, în opinia sa, duce o politică de „îngenunchere și slugărnicie” în fața Bucureștiului.

„Toată lumea știe despre relația mea dificilă cu Igor Dodon. Dar despre ceea ce vreau să vorbesc astăzi este doar într-o mică măsură legat de o anumită persoană. Vorbim de instituția puterii supreme în stat - Instituția Președinției. Indiferent ce a făcut persoana care a ocupat funcția de șef al statului - iar vinovăția și gradul ei trebuie să fie dovedite în cursul unui proces competitiv deschis - el, prin definiție, nu poate deveni obiectul unui show de amatori și al televiziunii justiţiei.

Nimeni, inclusiv eu, nu înțelege ce înseamnă acuzația ridicolă de „înaltă trădare”. În ce constă infracțiunea? În contacte cu reprezentanți mai multor țări și, înainte de toate, cu reprezentanții Federației Ruse? Liderii țărilor care fac parte din CSI?”, a declarat Vladimir Voronin.

Liderul formațiunii BCS a acuzat, în schimb, actuala guvernare de trădare de patrie.

„Actualii guvernanți cu pașapoarte românești nici nu încearcă să-și ascundă înclinațiile unioniste. Toate aceste întâlniri comune fără precedent ale guvernelor, parlamentelor Moldovei și României; toate aceste declarații ale liderilor de vârf ai Moldovei suverane despre disponibilitatea lor de a vota unirea la un eventual referendum.

Toată această politică de îngenunchere și slugărnicie în fața Bucureștiului nu este o trădare de patrie? La urma urmei, a dori lichidarea propriei țări independente, deși de dragul unor „idealuri naționale” - aceasta este trădare. Și astăzi, aproape toți oficialii de rang înalt din partidul de guvernământ PAS, condus de așa-zisa președintă, intră sub incidența acestui articol din Codul penal al Republicii Moldova. Dar ei îl învinovățesc pentru asta pe Igor Dodon, care, din câte îmi amintesc, nu a dat astfel de motive în mandatul său de președinte”, a notat el.

Vladimir Voronin susține că instituția prezidențială a fost umilită și călcată în picioare „prin aranjarea unei execuții televizate a unei persoane care a deținut cea mai înaltă funcție în stat”.

În opinia sa, acest bărbat (n. red. - Igor Dodon) nu a dat niciun motiv de îndoială privind disponibilitatea sa de a coopera la anchetă. Nu a fugit și nu a intenționat să fugă din țară și, în acest caz, ar fi fost suficient să fie plasat sub control judiciar.

„Și mai umilitor pentru Președinție este că, în opinia publică, acest lucru s-a întâmplat în conformitate cu ordinea politică primită de la actuala șefă a statului. Sincer vorbind, și eu sunt convins de asta. Și dacă este așa, dacă aceasta este, așa cum le place să spună procurorilor noștri, „suspiciune rezonabilă”, aceasta este o lovitură teribilă pentru sistemul puterii de stat și autoritatea acestuia. Să folosești organele justiției acaparate de nelegiuire pentru reglările de conturi - ce poate fi mai meschin, ce poate fi mai răutăcios, ce poate fi mai periculos?”, a mai adăugat Voronin, subliniind că în acest fel se creează un precedent „tulburător și neconstituțional” pentru folosirea puterii în scopul răzbunării personale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării