407
0
Voronin: Fondul Monetar este o mașină de spălat a banilor americani
407
0

Vladimir Voronin critică decizia Guvernului de a accepta condițiile Fondului Monetar Internațional pentru a obține sprijin financiar. Liderul PCRM spune că guvernarea comunistă a „supraviețuit fără acest Fond Monetar”.

Foto: vedomosti.md

„Noi am supraviețuit fără acest Fond Monetar. Era o posibilitate de a te dezvolta de sine stătător. Nu era cine să ne spună că nu trebuie să majorăm pensiile, salariile, că inflația trebuie sa fie cutare sau cutare, pentru a ne oferi aceste sume mizerabile”, a spus liderul PCRM, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Toate țările în care a activat FMI nu au avut succes financiar sau economic”, a adăugat Voronin.

Fostul președinte al țării a spus că FMI ar fi „o mașină de spălat a banilor americani. Se cunoaște bine că SUA nu are bancă de stat, dar Trezorerie, care tipărește bani care se numesc dolari. 

Fondul Monetar are ca scop ca acești bani, pe hârtie, care nu au nici o valoare, să le repartizeze în țări ca Moldova, cum ne numesc ei, din lumea a treia”.

Potrivit lui Vladimir Voronin, autoritățile nu au un program, „nu este clar conceptul lor de guvernare. Poate eu l-am scăpat. Dar ei singuri nu știu ce fac”.

Săptămâna trecut, deputații au votat mai multe modificări în politica bugetar-fiscală și vamală. Aceste măsuri sunt incluse și în acordul cu FMI.

Potrivit Ministerului Finanțelor, măsurile negociate cu FMI sunt menite să „afecteze sectoare economice înguste, fără a pune presiune asupra păturilor social dezavantajate sau asupra populației pe larg”.

Printre măsurile adoptate se numărăr, anularea scutirilor la jocurile de noroc și la produsele petroliere, interzicerea magazinelor duty-free care activează în afara regulamentelor internaționale, anularea amnisției fiscale, eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HoReCa, aplicarea cu contribuții de asigurări sociale a tichetelor de masă, eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360.000 de lei anual.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter