main logo
1171

Vlad Filat ar putea reveni în fruntea PLDM. Când va lua decizia finală

Fostul premier, Vlad Filat, ar putea reveni la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Anunțul a fost făcut chiar de Filat, în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV. Fostul premier susține că decizia finală urmează să fie luată la Congresul al X-lea extraordinar al PLDM, care va avea loc pe data de 27 mai 2023.

Vlad Filat ar putea reveni în fruntea PLDM. Când va lua decizia finală

„Nu există un așa obiectiv pentru mine la etapa actuală, însă ca să fiu sincer, nu exclud o asemenea situație… La Congres va fi pus punctul la acest subiect”, a precizat Vlad Filat, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Vlad Filat a exercitat funcția de președinte al partidului din 2007 până în 2015. La 16 august 2020, Congresul IX extraordinar l-a reales în funcția de președinte al PLDM din nou pe Filat, însă ulterior acesta a demisionat. În prezent PLDM nu are un președinte. Interimatul funcției este asigurată de către Iulian David.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PLDM a reușit să acceadă pentru prima dată în Parlament. A obținut 12,43 la sută din sufragii, fiind reprezentat în Parlament de 15 deputați. La alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, PLDM a obținut 16,57%, adică 18 deputați. Împreună cu alte partide de opoziție PLDM formează Alianța pentru Integrare Europeană, iar Vladimir Filat devine prim-ministru.

La scrutinul parlamentar anticipat din 28 noiembrie 2010, PLDM și-a dublat rezultatele fiind acreditat cu 29,42 la sută din voturile alegătorilor, fiind reprezentat în parlament de 32 de deputați. Vladimir Filat devine prim-ministru, funcția pe care o deține până la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană II în martie 2013.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, PLDM a obținut 20,16 % din sufragii, obținând 23 de mandate de deputat. Ulterior, o parte dintre aceștia au demisionat din partid, iar mai târziu au aderat la PDM unii, iar alții au format un Grup parlamentar, însă cu susținerea orientată la fel spre PDM, care avea majoritatea parlamentară. În urma acestor remanieri de cadre, PLDM a ajuns să aibă doar 5 deputați.

Începând cu anul 2015 PLDM a început să piardă masiv susținerea în rândul alegătorilor, ajungând în sondaje până la 1%. În cadrul alegerilor parlamentare din 2019 PLDM a susținut Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, iar unii membrii PLDM, printre care deputații Maria Ciobanu, Iurie Țap, au candidat din partea ACUM.

Amintim că, Vlad Filat s-a retras din politică după ce în toamna anului 2015 a fost reținut. El a devenit din nou activ în spațiul public după ce la începutul acestui an CEDO a venit cu o hotărâre cu privire la dosarul său, constatând că ex-premierul nu a avut parte de un proces echitabil.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării