809
0
Vlad Filat ar putea fi audiat de Comisia care anchetează furtul miliardului
809
0

Fostul premier Vlad Filat ar putea fi audiat de Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar.

Foto: tv8.md

Anunţul a fost făcut joi, 22 august, de către preşedintele comisiei Alexandru Slusari, care a specificat că până în prezent au fost audiate 23 de persoane, iar sumele furate din cele trei bănci depăşesc un miliard de dolari SUA, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit sursei citate, membrii comisiei vor decide astăzi dacă vor solicita sau nu audierea fostului premier Vlad Filat. El a specificat că mai multe persoane au solicitat să fie audiate de comisie, printre acestea se numără şi Sorin Stati, fostul director MoldAtsa, însă deputații i-au recomandat să trimită informațiile pe care le deține în scris.

Slusari a comunicat că, până la ora actuală, comisia a examinat un număr impunător de documente şi a audiat 23 de persoane, printre care şi foşti miniştri, iar sumele furate din cele trei bănci depăşesc un miliard de dolari. 

„Cu siguranță este vorba de mai mult de un miliard. Cele mai mari crime s-au produs după acordarea garanțiilor de stat celor trei bănci şi cifrele pe care le avem vizează doar sistemul bancar din R. Moldova”, a opinat Slusari.

Conform sursei citate, membrii comisiei au solicitat recent Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional să prezinte copiile notelor informative pe care le-au pregătit în acea perioadă despre sistemul bancar din R. Moldova.

Slusari a reiterat că a cerut organelor de drept pornirea urmăririi penale pe numele lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu.

Garanțiile de stat emise în cazul celor trei bănci au fost transformate ulterior în datoria de stat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter