main logo
4951

Cine este Vlad Batrîncea, noul vicepreşedinte al Parlamentului

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a fost ales, astăzi, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului.

Cine este Vlad Batrîncea, noul vicepreşedinte al Parlamentului

Proiectul de hotărâre privind alegerea unui vicepreședinte al Parlamentului a fost susținut cu majoritatea voturilor deputaților prezenți, transmite Știri.md.

Noul vicespeaker are 38 de ani, este de profesie jurist şi din decembrie 2014 este deputat. 

Potrivit moldovacurata.md, Vlad Batrîncea a fost înmatriculat la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova în 1999. 

Potrivit surselor de la această instituție de învățământ superior, studentul Batrîncea a fost exmatriculat în anul întâi din cauza restanţelor şi absenţelor de la ore.

Wikipedia însă îl prezintă ca „politician şi jurist” din R. Moldova. Pe acelaşi site, sub fotografia lui se menţionează că şi-ar fi făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Slavonă. 

Iuri Frunză, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii Slavone, a declarat pentru Jurnal de Chișinău că Batrîncea a învăţat într-adevăr la această universitate, pe care a absolvit-o în 2010. În 2011, chiar a obţinut licenţa de master în Drept Internaţional.

El este secretarul executiv al PSRM şi până astăzi a deținut funcția de președinte al fracțiunii socialiștilor în Legislativ.

Anterior a fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, fiind secretar al Comitetului raional al PCRM din sectorul Rîşcani, municipiul Chişinău.

Noul vicepreședinte al Parlamentului este cunoscut și pentru faptul că, în martie 2016, a rupt demonstrativ harta României Mari în plenul Legislativului, motivând că în școală se învață istoria României, și nu cea a Moldovei.

Președintele Igor Dodon l-a decorat pe Vlad Batrîncea cu „Ordinul Muncii”, în februarie 2018,  „pentru merite deosebite în сonsolidarea statalităţii Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.

Socialiștii au anunțat că noul președinte al fracțiunii PSRM în Parlament va fi Corneliu Furculiță.

O funcție de vicepreședinte al Parlamentului a devenit vacantă după ce Ion Ceban și-a depus demisia din funcția de deputat și, respectiv, de vicepreședinte al Parlamentului. 

Deputatul Ion Ceban a renunțat la mandatul de parlamentar, în baza cererii de demisie depuse, fiind în incompatibilitate cu funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării