main logo
5433

Vizita lui Iohannis. Dungaciu amintește o greșeală strategică a României

Susținerea pe care Bucureștiul a acordat-o unor personaje politice de nesusținut în Republica Moldova a fost o greșeală strategică care, în 2019, a aruncat România pe centura geopoliticii, a declarat Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Vizita lui Iohannis. Dungaciu amintește o greșeală strategică a RomânieiFoto: presidency.ro

Analistul a comentat, marți, în direct pe B1 TV, vizita oficială efectuată de Președintele României la Chișinău, dar și situația politică din stânga Prutului, transmite Știri.md.

Întrebat dacă putem vorbi despre o schimbare totală a politicii externe a Republicii Moldova, Dan Dungaciu a explicat: „Nu, putem vorbi despre o schimbare a politicii Republicii Moldova, dar nu de o schimbare totală a politicii Republicii Moldova pentru că deocamdată, așa cum a anunțat sau a sugerat președintele Iohannis, comunicarea României cu Republica Moldova este la nivel de Președinte, și la nivel de cetățeni. 

Nu avem încă mijlocul acoperit, ca să zic așa – altminteri spus, executivul și legislativul. În Republica Moldova, România – și nici alte state europene – nu comunică cu Executivul Republicii Moldova, inclusiv pentru faptul că în ultima vreme s-au întâmplat lucruri inacceptabile acolo. 

Legile care s-au votat în regim de urgență în 3 și 16 decembrie sunt complet altceva decât ar trebui să fie într-un stat care își asumă politica europeană, și pentru aceasta aceste două instituții cel puțin în acest moment sunt necredibile. 

Ca să avem o schimbare de politică a Republicii Moldova, va trebui să avem alegeri anticipate, schimbarea parlamentului și un nou executiv, care să rezoneze declarativ, și nu doar, la politicile pe care le sugerează doamna Maia Sandu”.

Întrebat cât de greu va fi pentru Maia Sandu să apropie Republica Moldova de Occident, Dan Dungaciu a declarat: „Imposibil. Dincolo de retorică, va fi imposibil fără un parlament proeuropean și un executiv proeuropean să apropie Republica Moldova de Occident. 

Poți să o apropii la nivel de cetățeni, în sensul în care granturi, precum cele din România, să se adreseze mai intens cetățenilor Republicii Moldova, dar nu poți să faci o politică de stat doar având Președintele în Republica Moldova. 

Președintele are ca primă sarcină declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova, ceea ce declarativ și alte partide doresc, configurarea unui nou executiv și abia apoi putem să vorbim despre o Republică Moldova care și-a schimbat și discursul, și atitudinea”.

Întrebat ce ar mai putea să facă România pentru a ajuta Republica Moldova pe lângă pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, directorul ISPRI a afirmat: „În primul rând, România trebuie să folosească această vizită a domnului președinte Iohannis la Chișinău ca un punct de plecare pentru o altă proiecție strategică în Republica Moldova. 

Din păcate, lucrurile n-au mers bine în relația bilaterală, inclusiv că proiecția strategică a României a fost eronată. Susținerea pe care Bucureștiul a acordat-o unor personaje politice de nesusținut în Republica Moldova a fost o greșeală strategică care în 2019 a aruncat România pe centura geopoliticii, ca să folosesc o expresie consacrată în România. 

Adică în momentul în care americanii, rușii și europenii s-au întâlnit la Chișinău și l-au scos din joc pe Vladimir Plahotniuc, România a rămas pe centura geopoliticii pentru că n-a înțeles ce se întâmplă. Aceste greșeli trebuie eliminate”.

„Eu sper să fie un nou proiect strategic al României, am încredere că va fi o nouă proiecție strategică a României, după care urmează măsurile pe care Bucureștiul trebuie să le ia. Primul pas care trebuie să fie făcut în Republica Moldova este pasul alegerilor anticipate. 

Abia după aceea vom vorbi de măsuri concrete, instituționalizate, eficiente de schimbare a orientării strategice a Chișinăului, dar toate trebuie să fie privite de la București din perspectiva unei noi viziuni asupra Republicii Moldova pentru că, din păcate, cele anterioare n-au fost de fiecare dată cele mai de succes”, a mai spus Dan Dungaciu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării