main logo
941

Vicepreședintele CEC: Pentru unele secții de votare, alegerile vor dura două zile. E discriminare pozitivă

Alegerile vor avea loc două zile consecutiv, însă nu în toate secțiile de votare. Noul Cod Electoral prevede că în situații excepționale, procesul de vot poate fi extins cu încă o zi.

Postica: Pentru unele secții de votare, alegerile vor dura două zile

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că prevederea este una judicioasă, mai ales pentru cetățenii Republicii Moldova din diaspora, care nu reușesc să voteze într-o sigură zi, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

De cealaltă parte, fostul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, spune că posibilitatea de a vota două zile consecutiv trebuie oferită tuturor cetățenilor Republicii Moldova sau anulată complet.
 „Trebuie să facem diferența între discriminarea pozitivă și discriminarea, în context negativ. Noi mai avem situații de discriminare pozitivă în Codul Electoral, atunci când femeile candidate trebuie să colecteze mai puține semnături decât candidații bărbați. Tehnic, este o discriminare, dar este o discriminare pozitivă care este salutată într-un context mai larg. Așa și aici, chiar dacă aparent există suspiciuni de discriminare, această normă trebuie privită în ansamblu. Posibilitățile pe care le au cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul țării sunt mult mai mari decât posibilitățile cetățenilor noștri aflați în străinătate. Cetățenii de peste hotare sunt blocați la o anumită secție de votare. Avem exemplul secțiilor de votare din Canada, când autoritățile țării gazdă au zis că secțiile se deschid doar în misiunile diplomatice și consulare. Dar noi avem mii de cetățeni stabiliți în Canada. Evident, că în astfel de situații este rezonabil, dacă nu poți să deschizi mai multe secții, să organizezi scrutinul mai multe zile la rând”, a spus Pavel Postica în timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

De cealaltă parte, fostul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, spune că prevederea este una discriminatorie. Potrivit juristului, autoritățile statului trebuie să asigure condiții egale pentru toți cetățenii.

„Eu, de exemplu, locuiesc în municipiul Chișinău, dar de fiecare dată când trebuia să votez la locale, eu trebuia să mă deplasez la Briceni. Aproape o treime din locuitorii Chișinăului sunt cu domiciliul prin raioane. De ce lor să nu le dai posibilitatea să se deplaseze pe parcursul a două zile, să voteze pentru primarul, consiliul local din localitatea lor? Trebuie să fie o abordare unică pentru toți, în condiții egale, sau pentru nimeni. Codul și Constituția impune condiții egale, garanțiile trebuie să fie aceleași”, a spus juristul PSRM, Maxim Lebedinschi.

Potrivit noului Cod Electoral, în situații excepționale, în special pe durata stărilor de urgență sau a pandemiilor, în unele circumscripții electorale, alegerile vor putea fi organizate, prin derogare, timp de două zile. Acest lucru însă va trebui stabilit de CEC, cu cel puțin 25 de zile înainte de data scrutinului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării