main logo
8025

Vicepreședinte PAS: Moldova va depune în 4 ani cererea de aderare la UE

Vicepreşedintele Parlamentului, liderul fracţiunii Partidului "Acţiune şi Solidaritate" (PAS), Mihai Popşoi, consideră că în următorii patru ani Moldova va putea depune cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Vicepreședinte PAS: Moldova va depune în 4 ani cererea de aderare la UEFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a afirmat acest lucru într-un interviu pentru portalul ava.md.

"Există toate condiţiile prealabile pentru ca, în cazul implementării cu succes a planului de reforme planificat, autorităţile moldovene, la finalizarea acestui mandat de patru ani, să poată solicita aderarea republicii la Uniunea Europeană", a spus Popşoi, transmite Știri.md.

Potrivit lui, acest lucru va fi facilitat de faptul că Bruxelles sprijină actualele autorităţi moldoveneşti.

"Oficialii europeni serioşi din Bruxelles şi din alte capitale europene sunt foarte optimişti cu privire la Moldova, având în vedere situaţia politică actuală din ţara noastră.

În viitorul apropiat, pe termen mediu şi lung, trebuie să dovedim că acesta nu este doar un credit de încredere, ci de fapt îndeplinim ceea ce promitem, în primul rând, cetăţenilor Moldovei. Şi acesta va fi un ajutor serios pentru a apropia integrarea europeană a ţării", a subliniat vicepreşedintele Legislativului.

El și-a exprimat regretul că însuşi conceptul integrării europene a Moldovei a fost discreditat de către autorităţile precedente.

"Când "integratorii europeni", Filat, Plahotniuc şi Ghimpu, au divizat ţara în părţi şi au încercat să o jefuiască cât au putut, esenţa integrării europene a avut doar de suferit. 

UE a avut cele mai sincere intenţii. A dorit să ajute cetăţenii moldoveni. A realizat situaţia reală, după care a suspendat asistenţa financiară pentru regimul lui Plahotniuc. Şi acest lucru a contribuit şi la faptul că am scăpat de acest regim", a spus Popşoi.

El a menţionat că acum cetăţenii susţin integrarea europeană a Moldovei aproape în aceeaşi măsură ca în 2008-2009.

"Ne apropiem de recordul de 73% pe care îl aveam înainte. Şi nu avem dreptul să nu fim la înălţimea aşteptărilor, deoarece ţara nu va mai suporta o astfel de dezamăgire. 

Da, acest lucru este exclus. Dimpotrivă, avem acum o oportunitate reală de a suplini toate aceste lacune uriaşe şi tot acest timp ratat, având în vedere majoritatea noastră în Parlament, deschiderea şi sprijinul enorm al Bruxelles-ului şi al capitalelor europene şi disponibilitatea de a oferi asistenţă şi sprijin, împreună cu alţi parteneri", a spus Popşoi.

Anterior, premierul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, în 2012, precum şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în 2017, au vorbit despre intenţia lor de a depune "în curând" o cerere de aderare la UE. 

În iulie 2017, preşedinţii Parlamentelor din Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat o cerere comună de recunoaştere a perspectivelor de integrare europeană şi au înaintat-o Parlamentului European. Dar aceasta a rămas fără răspuns.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării