main logo
632

Vicepremier: Miza în R. Moldova este destul de mare pentru Rusia

Negociatorul-șef al Moldovei în discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, vicepremierul Cristina Gherasimov, avertizează într-un interviu pentru Bloomberg că Rusia, care a investit resurse în eforturile de sabotare a alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-UE de duminică, ar putea exporta aceste tactici și în alte părți, dacă ele vor avea succes.

Vicepremier: Miza în R. Moldova este destul de mare pentru RusiaFoto: Cristina Gherasimov

„Un lucru trebuie să fie clar pentru partenerii noștri: suntem un teren de testare pentru noi metode - și tot ceea ce va funcționa în Moldova va fi folosit și în alte țări”, a declarat Gherasimov, potrivit căreia Rusia a pompat 100 de milioane de euro într-un efort de a zădărnici alegerile cruciale de duminică prin dezinformare și destabilizare, precum și prin plăți directe către alegători, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Chiar dacă sondajele arată că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE, autoritățile au avertizat cu privire la încercările fără precedent ale Kremlinului de a submina instituțiile democratice, inclusiv prin violență cu arme, explozibili și drone. Autoritățile au anunțat, de asemenea, la începutul lunii octombrie, că au fost efectuate plăți către aproximativ 130.000 de persoane, ceea ce reprezintă 5% din populația Moldovei, pentru a boicota alegerile sau pentru a vota pentru grupurile susținute de Kremlin în cursa prezidențială.

Gherasimov a explicat că prioritatea Rusiei este de a împiedica Moldova să devină un stat membru al UE și de aceea, răspândește narativul că o întoarcere spre Bruxelles este echivalentă cu alegerea războiului. Invazia Ucrainei este proiectată pentru a insufla teamă, în speranța că moldovenii vor respinge aderarea în cadrul referendumului. 

Moscova consideră că un guvern pro-Kremlin în Moldova îi oferă o pârghie mai puternică în conflictul împotriva Ucrainei, în special din cauza prezenței trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria, potrivit vicepremierului. „Miza în Moldova este destul de mare pentru Rusia - ei doresc să mențină Moldova într-o zonă gri”, a declarat Gherasimov.

Obiectivul Moldovei este de a adera la blocul celor 27 de membri până în 2030. Țara se bazează pe sprijinul occidental pentru a lupta împotriva ingerințelor rusești, inclusiv prin intermediul unui nou centru de comunicații strategice destinat combaterii dezinformării.

Gherasimov consideră ambițios obiectivul de a adera la blocul european la sfârșitul deceniului. Principalele provocări vor fi redresarea economiei - care are potențialul de a se dubla în următorii 10 ani - și înlăturarea corupției din sistemul de justiție, potrivit vicepremierului.

„Suntem într-un război intern cu propriii noștri judecători și procurori care au beneficiat timp de decenii de un sistem foarte corupt și închis și care încetinește reforma”, a declarat Gherasimov. „Dar suntem hotărâți să continuăm”, dă ea asigurări.

Aceste eforturi au suferit din cauza lipsei de resurse. Principalul oficial anticorupție al țării, Veronica Dragalin, a declarat pentru Bloomberg că eforturile de verificare a angajaților au provocat un val de demisii, lăsând biroul ei cu mult sub numărul de procurori necesari pentru a-și îndeplini sarcinile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării