main logo
338

Verificări înainte de alegeri. Președintele CEC: Așteptăm rezultate de la Fisc

Înainte de alegerile locale din 20 octombrie o prioritate este verificarea minuțioasă a rapoartelor financiare ale concurenților electorali, un exercițiu până acum formal, spune președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Verificări înainte de alegeri. Cimil: Așteptăm rezultate de la FiscFoto: Ipn.md

Verificările au început, se fac interpelări la organele specializate pentru a vedea dacă și cine a depășit plafoanele donațiilor, dar și pentru a vedea dacă persoanele respective au suficiente surse pentru a oferi aceste donații, transmite Știri.md cu referire la IPN

„Așteptăm ca să ne prezinte Fiscul rezultatele anumitor verificări. Nu voi deschide conținutul unor scrisori care deja sunt în Comisie, ele vor fi făcute publice când vor fi făcute analizele respective”, a declarat Dorin Cimil într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Cât despre numărul de alegători, președintele CEC a menționat că toată informația care se exportă în Registrul alegătorilor se ia din Registrul populației. Numărul buletinelor de vot va fi stabilit în funcție de numărul de alegători. Dar pentru fiecare circumscripție separat se calculează numărul necesar de buletine, câte cinci mii de buletine pentru fiecare secție de votare.

Dorin Cimil s-a referit și la fenomenul coruperii alegătorilor. Potrivit lui, există deja mecanisme de reacție asupra unor acțiuni ilegale ale actorilor politici și este responsabilitatea organelor locale sau organelor centrale care sunt abilitate și cu dreptul de a supraveghea acțiuni concertate ale actorilor politici. La fel, și când vine vorba despre coruperea alegătorilor prin oferire de pomeni etc. 

„Mă refer la organele de poliție, mă refer la organele fiscale, mă refer la organele financiare, chiar și la asociațiile obștești care sunt în drept să reclame orice acțiune de acest gen către Comisia Electorală Centrală, către organele pe care le creează Comisia”, explică președintele CEC.

În ziua alegerilor locale, CEC are cel mai mare număr de angajați. Este vorba despre estimativ 24 de mii de persoane, cărora li se achită salariu din bugetul de stat, ca și funcționari electorali în această perioadă. Bugetul pentru scrutinul local este de circa 140 de milioane de lei, iar cel pentru alegerile parlamentare noi este de peste 13 milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării