main logo
1145

Veaceslav Platon recunoaște că este acționar din umbră la Moldasig

Veaceslav Platon spune clar că este acționar la Moldasig, dar că are interesele sale și anume că acționarii nu au primit „dividende în ultimii patru ani”.

Veaceslav Platon recunoaște că este acționar din umbră la MoldasigFoto: tv8.md

Mai mult Platon a trecut și la atacuri în adresa CNPF, susținând că membrii regulatorului sunt hoți și corupți, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

În cadrul emisiunii TV8 „Politica Nataliei Morari” Platon a fost întrebat de ce reacționează la situația de la Moldasig și care sunt interesele acestuia.

„În 2012 eu și un grup de parteneri am cumpărat 80% din acțiunile de la Moldasig. Atunci și acum nu au fost și nu sunt pretenții. Eu am avut 5%, ceilalți 75%”, astfel a confirmat Platon că deține una din companiile care au acțiuni la Moldasig.

Analizând cele relatate de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, WESNA LTD deține oficial 4,99% din acțiunile Moldasig. Or, aceasta se pliază exact pe cele relatate de Platon, de unde poate fi concluzionat că anume el este proprietarul acestei companii.

Întrebat fiind dacă el împreună cu ceilalți parteneri au acționat concertat? Platon a declarat că: „nu poate fi vorba despre acest lucru. Ceilalți investitori sunt peste hotare.

Au fost cumpărate, pare-mi-se cu 12 mln acțiunile. Timp de 4 ani acționarii nu au primit dividende. Moldasig a fost lider, acest lider a plăcut cuiva.

Pe 1 aprilie este aprobată legea cu privire la CNPF, unde era stipulat că dacă consideră că acționarii au legături între ei, atunci ei sunt blocați. Asta este capcana lui Plahotniuc. După adoptarea acestei legi trebuiau să emită acțiuni noi, să le vândă și să întoarcă banii oamenilor. Acest lucru nu s-a întâmplat”.

La un moment dat Platon a fost întrebat cum comentează faptul că CNPF declară că el nu a fost și nu este acționar la Moldasig? Imediat Platon a trecut la acuzații spunând că: „Aceste lucruri le spun oamenii care sunt hoți. Asta spun hoții si cei care se ocupă de corupție, asta e problema lor”.

Iar la capitolul de ce CNPF nu a văzut că el este acționar, Platon a răspuns că: „asta vorbește despre nivelul monitorizării lor”.

Aici ținem să precizăm că în 2016-2017 Procuratura Anticorupție a pornit mai multe dosare pe un caz de delapidare a Moldasig, dosarul fiind în derulare până în prezent.

Astfel, procurorii susțineau că în perioada iulie-decembrie 2012 un grup de persoane din cadrul Victoriabank, Moldindconbank, Moldasig Parada-Tex, Star-Trans-Grup și Prolina-Prim în baza unor înregistrări prealabile au elaborat o schemă de deposedare a companiei Moldasig de aproximativ 250 de milioane de lei - bani care ulterior au fost folosiți pentru procurarea acțiunilor Moldasig.

Tot în acea perioadă regulatorul de pe piața asiguratorilor a obligat mai mulți acționari de la Moldasig să-și vândă acțiunile de la companie pentru că au acționat concertat. Deciziile au fost luate în baza informațiilor difuzate de Serviciul de Informații și Securitate.

Moldasig a figurat și în dosarul lui Veaceslav Platon, lucru pentru care acesta a și fost condamnat anterior la 12 ani de pușcărie. Însă în luna ianuarie 2020, această sentință a fost casată de magistrați iar cazul a fost expediat la reexaminare.

Potrivit datelor procurorilor din 2019, în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii.

Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. "Moldasig".

După ce Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre decizia din 6 noiembrie a judecătoarei Olesea Țurcan, Veaceslav Platon, care în istoricul Moldasig a fost prezentat de presă de nenumărate ori ca beneficiarul din umbră al acesteia a venit cu o reacție acidă la adresa lui Alaiba.

Deputatul a venit și el cu o reacție adresată lui Platon spunând că nu a menționat numele acestuia și că nu înțelege de ce „sare ca fript” în această situație.

De menționat este și faptul că fostul candidat la funcția de Procuror General Ștefan Gligor a postat pe pagina sa de facebook că la Moldasig se încearcă o preluare de tip raider.

În comentarii Veaceslav Platon i-a scris lui Gligor că, dacă nu știe situația, îl poate suna pe primul și acesta va fi consultat. Nici CNPF nu a uitat de Platon, ieri în comunicatul de presă instituția a menționat că acesta nu figurează și nu a figurat cu statut de ”acționar” în actuala (”MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări ”ASITO” SA și ”ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării