main logo
6522

Veaceslav Platon: Mi-au fost furate cele mai mari două bănci din Moldova

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care se află acum în Marea Britanie, a declarat că în timpul "furtului miliardului" de dolari din bănci (2014-2015), două dintre cele mai mari bănci din Moldova i-au fost furate lui şi partenerilor săi. Potrivit Infotag, el a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat Euronews România.

Veaceslav Platon: Mi-au fost furate cele mai mari două bănci din Moldova

"Mie şi partenerilor mei ne-au fost furate cele mai mari două bănci din ţară, MAIB şi Moldindconbank, care împreună reprezintă 52% din piaţa bancară din Republica Moldova", a spus Platon, adăugând că împreună cu partenerii săi controla şi 50% din piaţa asigurărilor din Moldova, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Potrivit lui, valoarea prejudiciului este de 300-500 de milioane de dolari.

Întrebat de ce se ascunde de justiţia moldovenească în Regatul Unit, Platon a răspuns că "se află în Marea Britanie, pentru că în acest moment sistemul juridic din Marea Britanie oferă practic 100% certitudine că nu va exista niciun abuz la adresa unei persoane".

Nota Infotag: Platon a fost arestat pe 25 iulie 2016 la Kiev şi extrădat către autorităţile Republicii Moldova, care îl trecuseră pe lista de urmărire internaţională. Instanţa l-a condamnat pe Platon pentru delapidarea a 800 de milioane de lei de la Banca de economii şi l-a condamnat la 18 ani de închisoare. În decembrie 2017, Platon a mai primit încă 12 ani pentru că a fost implicat "în furtul bunurilor a trei companii de asigurări în valoare de 205 milioane lei". Drept urmare, pedeapsa definitivă pentru Platon a fost termenul maxim în Moldova - 25 de ani. Platon a fost eliberat în iunie 2020. El a fost achitat de toate acuzaţiile care au condus la condamnarea anterioară din dosarul furtul miliardului de la bănci. Platon a părăsit RM la câteva zile după alegerile din 11 iulie 2021.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării