main logo
3886

Vadim Krasnoselski s-a plâns ambasadorului UE de acțiunile Chișinăului

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, consideră că Republica Moldova împiedică activitatea economică externă a întreprinderilor transnistrene. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks.

Vadim Krasnoselski s-a plâns ambasadorului UE de acțiunile ChișinăuluiVadim Krasnoselski și Janis Mazeiks/Colaj: Știri.md

Potrivit Serviciului de presă al lui Krasnoselski, „părţile au discutat despre menţinerea păcii, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economiei şi respectarea drepturilor omului”, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Așadar, acesta a dat citire unui proiect de declaraţie care confirmă soluţionarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace paşnice. Așa-numitul lider de la Tiraspol a spus că „partea transnistreană a înmânat acest document Chişinăului, însă vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a respins propunerea”. 

„Înţeleg că, din motive obiective şi subiective, formatul 5+2 nu poate funcţiona acum. Dar nu putem să ne acoperim cu această circumstanţă şi să nu lucrăm deloc. Iar declaraţia este un pas comun bun. Nu înţeleg poziţia moldovenilor atunci când resping propunerea de a semna un document privind pacea. Toată lumea vorbeşte despre pace şi excluderea agresiunii, inclusiv partea moldovenească. Deci să semnăm - să fixăm această dorinţă”, a spus Krasnoselski.

De asemenea, el s-a plâns de acţiunile Chişinăului, invocând o „blocadă bancară”. Potrivit Serviciului de presă al lui Krasnoselski, „a fost vorba de închiderea conturilor acestor întreprinderi în băncile moldoveneşti, ceea ce automat le împiedică să profite de oportunităţile sistemului DCFTA oferite entităţilor economice transnistrene de către Uniunea Europeană”.

Totodată, acesta a atras atenţia asupra faptului că Moldova „forţează transnistrenii să recurgă la servicii intermediare” şi „a dat exemple de întreprinderi specifice care s-au confruntat cu dificultăţi în exportul produselor şi au fost nevoite să reducă producţia”.

În același timp, Janis Mazeiks a cerut „furnizarea unei liste complete a organizaţiilor afectate negativ de măsurile restrictive impuse de Republica Moldova, în special a celor care se confruntă cu problema închiderii (nedeschiderii) conturilor bancare”. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării