main logo
2168

Va fi tras sau nu la răspundere penală Dodon. Ce a decis Procuratura

Procuratura Generală a oferit un răspuns Partidului Acţiune şi Solidaritate la solicitarea formaţiunii de a iniţia un proces penal contra lui Igor Dodon pentru că a participat la manifestaţiile dedicate zilei constituirii UTA Găgăuzia, da şi pentru că l-a felicitat pe liderul de la Tirapsol cu victoria în alegerile din stânga Nistrului.

Va fi tras sau nu la răspundere penală Dodon. Ce a decis ProcuraturaVa fi tras sau nu la răspundere penală Dodon. Ce a decis Procuratura

„Trădătorul de ţară Igor Dodon a fost salvat de prietenul său, uzurpatorul Vladimir Plahotniuc. Procuratura îi sare în apărare cetăţeanului Igor Dodon şi nu găseşte nimic incriminatoriu în activitatea acestuia. Este foarte grav că procuratura legitimează astfel acţiunile anti-populare şi anti-naţionale ale lui Dodon”, a declarat Maia Sandu într-o postare pe Facebook, citat de Adevărul.

În răspunsul procurorilor se menţionează că, în conformitate cu articolul 111 din Constituţie, „Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special, care fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova şi soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, potrivit prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, în interesul întregii populaţii probleme cu caracter politic, economic şi cultural”. 

Tot în acest context, în document se mai precizează că „participarea preşedintelui RM la festivitatea din or. Comrat de principiu nu poate fi interpretată ca acţiune ce atentează la inviolabilitatea teritorială a Republicii Moldova”.  

Procurorii amintesc că, potrivit Constituţiei, preşedintele ţării se bucură de imunitate şi nu poate fi tras la răspundere juriciă pentru opiniile exprimate pe durata mandatului. 

„În această ordine de idei, nu pot fie examinate sub aspect penal nici declaraţiile publice făcute de preşedintele RM, atâta timp cât nu afectează în niciun fel libertatea de exprimare”, se spune în răspunsul Procuraturii.  

Amintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate l-a acuzat pe preşedintele Igor Dodon de trădare de patrie şi de încălcarea Constituţiei, dar şi a altor prevederi legale. Marţi, 29 august, juristul formaţiunii a depus la Procuratura Generală un denunţ împotriva şefului statului.

Juristul Sergiu Litvinenco a declarat pentru presă că în denunţ se menţionează că Igor Dodon a comis acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii şi dezbinării naţionale, etnice, rasiale, religioase

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării