main logo
984

USB: Un acord militar cu Rusia ar putea rupe relațiile cu Occidentul

Uniunea Salvați Basarabia (USM) lansează un avertisment public pentru coaliția de guvernământ PSRM-ACUM împotriva unui acord militar cu Rusia, prin care ar putea fi rupte relațiile de colaborare în domeniul securității cu partenerii occidentali.

USB: Un acord militar cu Rusia ar putea rupe relațiile cu Occidentul

Potrivit unui comunicat de presă distribuit de USB, vizita ministrului apărării Pavel Voicu la Moscova nu este întâmplătoare: 

„Nici vizita sa la Moscova, nici declarațiile sale neconstituționale că Rusia ar fi aliatul Republicii Moldova și nici invitarea la Chișinău pe 24 august a ministrului rus al Apărării Serghei Soigu”, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

„Nu este întâmplătoare nici vizita la Chișinău pe 29 august a lui John  Bolton, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump, președintele SUA. La rândul său, John Bolton vine la Chișinău la scurtă vreme după vizita oficială în SUA pe 20 august a lui Klaus  Iohannis, președintele României, care a discutat cu Donald Trump  probleme de securitate din regiunea noastră”, se mai spune în comunicat.

Potrivit USB, Moscova pregătește semnarea unui acord de colaborare militară între Republica Moldova și Federația Rusă. 

„Linia roșie pe care Guvernul Republicii Moldova nu are voie să o treacă fără a rupe relațiile de colaborare în domeniul Securității cu partenerii occidentali este încheierea unui acord de cooperare militară cu Federația Rusă”.

Fără să dezvăluie sursele privind conținutul unui potențial acord care s-ar putea pregăti un document în acest sens, USM afirmă că acesta ar putea avea următoarele prevederi: „cooperare militară tactică a Armatei Naționale a Republicii Moldova cu Armata Rusă și trimiterea la pregătire în instituții de învățământ militar din Federația Rusă a cadrelor din Armata Națională a Republicii Moldova”.

„Dacă se trece această linie roșie, atunci statele NATO și, în primul rând SUA, și România vor întrerupe orice colaborare cu Republica Moldova în domeniul apărării, consecința fiind transformarea Republicii Moldova în protectorat militar al Federației Ruse”, se spune în comunicatul USB.

Recent, premierul Maia Sandu l-a avertizat pe ministrul apărării Pavel Voicu că nu are împuterniciri să semneze documente oficiale cu ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, care s-a aflat zilele acestea în vizită în Republica Moldova. De asemenea recent, a fost făcută publica informația privind vizita la Chișinău a lui John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Donald Trump.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării