main logo
12189

Un separatist din Donețk vorbește de război în Transnistria: 3 scenarii

Fostul șef al departamentului apărării din autoproclamata republică populară Donețk din estul Ucrainei, Igor Strelkov, a povestit despre capacitățile de menținere a pacificatorilor ruși în Transnistria.

Un separatist din Donețk vorbește de război în Transnistria: 3 scenariiFoto: eadaily.com

Mai exact, el a vorbit despre perspectiva confruntării în cazul unui conflict armat, transmite Știri.md cu referire la mk.ru.

Strelkov a analizat 3 opțiuni: participarea la război doar a Moldovei, participarea împreună cu România și aderarea la conflict a Ucrainei. Totodată, Strelkov crede că există, de asemenea, o variantă radicală de a atrage Turcia în conflict.

"Anumite șanse pacificatorii ruși nu au, iar motivul este geografic. Toată Transnistria reprezintă o fâșie îngustă de teren cu o lățime maximă de 20 km. Și chiar ținând cont de faptul că forțele de menținere a păcii au mai multe locuri de sprijin, nu se vor putea apăra mult timp", susține Strelkov.

„Pacificatorii vor fi blocați pe uscat și în aer, așa că mult nu vor rezista”, a mai spus Strelkov. 

"Dacă Moldova începe războiul, atunci Transnistria va rezista câteva săptămâni. Dacă România se alătură, atunci vorbim deja de câteva zile. Dacă Ucraina decide să sprijine Moldova, atunci forțele de menținere a păcii vor putea rezista doar două sau trei zile", crede separatistul.

Strelkov a adăugat că Rusia ar putea oferi sprijin substanțial Transnistriei, dacă va implementa proiectul "Novorossia" și ar sparge inelul de blocadă din jurul așa-zisei republici moldovenești nistrene. Dar acest lucru nu este posibil acum.

Știri.md menționează că, recent, noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, a reiterat poziția oficială a țării precum că Rusia ar trebui să-și retragă trupele și muniția din Transnistria. În același timp, ea declară că intenționează să rezolve problema regiunii în mod pașnic.

Pe de altă parte, oficialii de la Moscova au respins declarația, deși anterior chiar ministrul Apărării din Rusia a vorbit de necesitatea retragerii armamentului rusesc din stânga Nistrului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării