main logo
1548

Un deputat socialist anunță unde s-a „împotmolit” acordul PSRM-ACUM

Deputatul socialist Vasile Bolea insistă ca PSRM și ACUM să semneze un nou acord, menționând că, actualmente, acest lucru este amânat de discuțiile privind Planul de acțiuni al Guvernului.

Un deputat socialist anunță unde s-a „împotmolit” acordul PSRM-ACUM

În același timp, deputatul ACUM Dinu Plîngău a precizat, în cadrul ediției din 9 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că pentru el este important conținutul noului acord, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Potrivit lui Bolea, 99% dintre prevederile acordului semnat la 8 iunie au fost implementate, iar acum trebuie să fie stabilite alte obiective.

„Nu cred că colegii din ACUM pot să ne reproșeze nouă ceva. Acum, dacă vrem să guvernăm țara în continuare, trebuie să vedem punctul final unde trebuie să ajungem. Evident, pentru aceasta, trebuie să punem iarăși pe hârtie ceea la ce trebuie să ajungem în continuare: inclusiv pe reforma justiției, bunăstarea cetățeanului, reformele pe domeniul economic și alte prevederi care ar trebui să intre în acest acord ca o foaie de parcurs, dacă nu vreți 4 ani, cel puțin pe o perioadă medie – 1-2 ani. 

Noi insistăm să fie acest acord. Nu am făcut parte din acea echipă a PSRM care să ducă din punct de vedere tehnic la semnarea acestui acord, dar, din câte am înțeles, colegii din Guvern mai trebuiau să vină cu unele prevederi, ajustări, reieșind din Planul de acțiuni al Guvernului și aici ne-am împotmolit. 

Am înțeles că Planul de acțiuni al Guvernului este foarte mare, de circa 100 de pagini și ei trebuie să vadă ce trebuie să facă. Dar cert este faptul că fără un asemenea acord și fără să cunoaștem planul de acțiuni a guvernării cel puțin pe perioadă medie, noi nu putem să mergem înainte”, a subliniat secretarul fracțiunii PSRM în cadrul aceleiași emisiuni.

La rândul său, secretarul fracțiunii ACUM Platforma DA, Dinu Plîngău, menționează că încă așteaptă să fie implementat acordul din 8 iunie, „în care sunt încă trei puncte foarte importante: crearea a două comisii speciale și Legea procuraturii”.

„Vreau ca această guvernare să dureze încă ceva timp, spre exemplu până la semnarea unui nou contract de gaze naturale, trebuie să deblocăm asistența macrofinanciară, trebuie să reformăm justiția. Pentru mine este important ce se conține în acel acord. Eu am semnat pentru acordul precedent. 

Eu îmi doresc rezolvarea problemelor economice, ca toți deputații să voteze atunci când este în interesul cetățenilor, este extrem de importantă reforma justiției și am o supărare pe colegii din PSRM, pentru că nu au votat Legea procuraturii săptămâna trecută”, a declarat Plîngău.

În replică, Bolea a spus că nu a văzut Legea procuraturii.

La 14 august, Dodon spunea că ar fi „logic și corect” ca noul acord să fie semnat „săptămâna viitoare”, menționând că ar trebuie să fie „contrasemnat de președinte”. De asemenea, la 26 iulie, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, șeful statului a declarat că acesta va fi semnat până la sfârșitul lunii iulie.

La 13 august, vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a precizat că un nou acord între ACUM și PSRM va putea fi semnat după aprobarea Planului de acțiuni al Guvernului.

Anterior, deputatul ACUM Octavian Țîcu, care nu a semnat înțelegerea temporară între cele două entități politice, a declarat că un nou acord între ACUM și PSRM nu va fi susținut de foarte mulți deputați.

Potrivit lui Dodon, acordul este compus din câteva compartimente și vizează: reforma justiției, politica internă, activitatea în Parlament, alegerile locale și politica externă.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării