577
1
Un controversat jurnalist și un șef de la TASS, decorați de Igor Dodon
577
1

Jurnalistul Mihai Conțiu de la Moldova Suverană și Mihail Gusman, director al genției de știri guvernamentale TASS din Federația Rusă, au fost decorați de președintele Igor Dodon cu înalte distincții de stat.

Foto: anticoruptie

Reprezentanții breslei sunt indignați de gestul șefului statului, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Consiliul de presă a constatat că Mihai Conțiu a încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova, atunci când a publicat două articole denigratoare despre Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

În 2019, Consiliul de presă a constatat că Conțiu nu a respectat normele deontologice atunci când a numit-o cu expresii injuroase pe deputata Marina Tauber.

Mihail Gusman a fost decorat cu Ordinul de Onoare „pentru  contribuția substanțială la consolidarea și extinderea relațiilor interstatale de prietenie și colaborare”.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, consideră că prin acordarea distincției guvernamentale unui șef de la agenția de știri guvernamentală a Federației Ruse vorbește despre implicarea președintelui Dodon în propaganda externă a Kremlinului.

Macovei susține că nu este corect ca jurnaliștii să primească distincții din partea guvernanților și că ar trebui să renunțe la ele.

Nadin Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent, la fel, este de părerea că nu e corect ca jurnaliștii să primească distincții de stat.

„Nu este corect ca politicienii, indiferent de culoare, să aprecieze munca jurnaliștilor. Cititorii sunt cei care trebuie să judece cât de bun este un jurnalist sau altul. Iar pentru oferirea anumitor premii sau distincții pentru profesionalism sunt indicate organizațiile din mediul breslei”, a opinat Nadin Gogu.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter